Uzdići se iznad svih iskušenja, tako bi večeras trebalo da izgleda slogan ujedinjenja svih onih koji Crvenoj zvezdi, ali i srpskom sportu generalno, žele dobro. Prefiks visoki rizik, koji je Evroliga „nalepila“ na duel između Crvene zvezde i Galatasaraja u 3. kolu Top 16 faze (21.00) jasno ilustruje brojne zamke u koje bi crveno-beli mogli da ulete ukoliko večerašnji meč izađe iz sportskih okvira.

Zvezda je insistiranjem da se utakmica odigra u Beogradskoj areni na sebe nabacila veliki teret odgovornosti, svesna da nakon duela može ostati uspravno jedino ukoliko joj pravi, sportski oslonac, pruže njeni navijači, koji su kupovinom svih ulaznica u roku od samo dva sata pokazali odlučnost da večeras pokažu isključivo ljubav prema svom klubu. Ulazi u dvorani biće otvoreni dva i po sata pre utakmice, kako bi se rigorozne kontrole što blagovremenije obavile, uz napomenu da su za večerašnji duel, pored uobičajenih, instalirane i posebne kamere koje će posebno snimati navijače, kao i Dijego Giden, direktor takmičenja Evrolige.

Ubistvo Marka Ivkovića 21. novembra u Istanbulu neposredno pre utakmice Galatasaraj – Crvena zvezda u prvoj fazi Evrolige, opravdano je večerašnji duel premestilo u drugi plan. Da utakmica kojim slučajem ne bi otišla u zonu sumraka rukovodstvo Zvezde preuzelo je sve najneophodnije mere. Urađeno je mnogo toga kako bi igrači i treneri srpskog predstavnika u Top 16 fazi mogli da se koncentrišu na teren, namereni da Galatasaraju, kao i na ovosezonskom debiju u Evroligi, uzmu meru, bez obzira što su gosti sa tri nova igrača promenili odelo.

– Tragedija u Istanbulu i događaji nakon toga narušili su odnose između dva kluba. Sport je bio u drugom planu. Činjenica da smo i u Top 16 fazi zapali u istu grupu probudila je osećanja i razmišljanja, potpuno prirodno, na taj događaj. Zato večerašnji duel nosi sa sobom ogroman pritisak, međutim svi treba da budu sigurni da je naša želja da dođemo do pobede veća od svakog pritiska. Galatasaraj je promenio sastav u odnosu na prvi meč, čime je i pokazao da je prevazišao finansijske probleme. Otišli su oni koji nisu zadovoljili, a došli oni koji mogu da naprave razliku. Pojačali su tim u atletskom smislu… – ocenio je Dejan Radonjić navodeći da su najviše dobili pod košem, s obzirom na snagu Aleksa Marića, odnosno korpulenciju i skočnost Patrika Janga, dok je Džastin Karter uneo sigurnost u spoljnoj liniji.

Zvezda je do sada samo jednom pobedila Galatu na četiri međusobna susreta. Turski tim ove sezone u Evroligi nije trijumfovao u gostima, bez obzira na to, ne dolazi u Beograd u idealnom trenutku, s obozirom da je forma crveno-belih u silaznoj putanji. Posebno brinu slabe igre Markusa Vilijamsa, nesumnjivo igrača koji je zamišljen kao lider ekipe.

– Želja nam je da dobrom odbranom dođemo do igre koja će nam omogućiti da trijumfujemo. Dobro smo trenirali poslednjih nedelju dana. Uradili smo sve da dođemo do trijumfa, uvereni da ćemo se na kvalitetan način nositi sa pritiskom. Nije Markus Vilijams jedini igrač koji u poslednje vreme ne igra na željenom nivou. Teško je i očekivati da svih 70 utakmica u sezoni odigra kvalitetno poput prvog susreta sa Galatasarajem. Turski tim ima iskustva i činjenica da do sada nije pobedio u gostima ne oslikava na jasan način ukupan kvalitet ekipe. Apelovao bih na navijače da naprave najbolji mogući ambijent i pokažu da su stvarno bez premca u Evropi. Igrači Galatasaraja nisu krivi za tragediju u Istanbulu i na nama je da u fer ambijentu dođemo do pobede – poslao je poruku razumevanja i pomirenja trener Crvene zvezde.

Ataman je samo jedna figura

– Ataman dolazi, da li treba da dubimo na trepavicama da dokažemo to? On je samo običan trener sa lošim izjavama, koje je kasnije ispravljao. On je samo jedna figura na meču i ne bi trebalo da bude u centru pažnje. Molim da se ne juri za senzacijama ko će otići na grob i kada. Ono što je objavio „Hurijet“ je laž i to im nije prvi put. Galatasaraj dolazi u petak u Beograd čarter letom. Imam odgovor na pitanje ko sve dolazi, ali ne mogu još da vam kažem jer nije definitivno, a nije vam ni interesantno – podvukao je prvi čovek Zvezde.

Neka zaborave na scenario Srbija – Albanija

– Mi smo plasmanom u Top 16 ostvarili ambicije u Evroligi. Ko misli da može bolje neka dođe i to pokaže. Ne zanimaju me komentari na internetu obojeni ne samo crveno, već i crno-belim nijansama. O ubistvu Marka Ivkovića imaćemo šta da kažemo 20. januara u Milanu kada se bude razmatrala naša žalba na drugostepenom nivou. Baš me briga što je u terminu odigravanja utakmice u Istanbulu boravio Džozef Bajden (potpredsednik SAD), to ne umanjuje odgovornost policije za ubistvo Marka Ivkovića. Zvezda je na dobrom putu da postane dugogodišnji učesnik Evrolige, s tim u vezi kontrole za večerašnji meč biće rigorozne u i izvan hale. Oni koji misle da u Arenu unesu rekvizite ili zastave kojima bi iscenirali događaje sa meča Srbija – Albanija neka zaborave na takav scenario – poručio je Nebojša Čović, predsednik Zvezde.

Udovičić: Pokazati dostojanstvo

– Na meču protiv Galatasaraja moramo da pokažemo dostojanstvo i pravo sportsko navijanje. Apelujem na navijače da svojim ponašanjem pošalju poruku da za nasilje nema mesta u sportu i da tragičan događaj, kakav je ubistvo navijača Marka Ivkovića, više nikada, nigde ne sme da se ponovi. Turska je učinila sve da se slučaj reši, uhvatila je ubicu, a na Srbiji je zadatak da sutra garantuje bezbednost svima u Areni – rekao je Vanja Udovičić, navodi se u saopštenju Ministarstva omladine i sporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari