Poslednji meč u Barseloni pokazao je izvesna poboljšanja u igri Crvene zvezde. Bilo je dosta dobrih momenata, finih poteza. U odnosu na duel sa Galatasarajem igra je bila brža, međutim, protiv jedne vrhunske ekipe poput Barse bez pogođenih šuteva sa distance rival se u rezultatskom smislu ne može ugroziti.


Ako se odbrana od „pika“ ostavi po strani, jer protekom vremena postaje hroničan problem zbog sporosti centara i slabe saradnje na strani pomoći, što su Katalonci surovo kažnjavali, ofanzivni arsenal u Top 16 fazi ne sme spasti na spuštanje lopte pod koš i realizaciju u kontranapadu. Zvezda, čini se kao nikad pre, ima čak sedmoricu igrača u spoljnoj liniji, od kojih svako ima sasvim solidnu minutažu. Osim Markusa Vilijamsa, gotovo da nijedan nije pokazao da se može podvesti pod kategoriju dokazanog šutera, naprotiv, gledano iz meča u meč, konstantnost je njihov najveći problem. To se može reći i za Luku Mitrovića, koji u poslednje vreme igra ispod proseka.

Problem je verovatno u mehanici šuta, pojedinci iz mesta šutiraju sa zemlje (Stefan Jović), Jaka Blažič i Nikola Kalinić imaju problema sa balansom (često se bacaju unazad ili idu u napred pri samom skok-šutu), dok Čarls Dženkins i Nemanja Dangubić pri šutu loptu izvlače ispod kuka, što utiče na brzinu izbačaja lopte. Slične probleme ima i Mitrović, naročito kada ga čuvaju brzi i krilni centri njegove visine (205cm). Kapiten Zvezde ima nizak izbačaj, sporo se diže na šut, pri naskoku pravi sitan korak, a pritom nema brz rad nogu, što je limitirajući faktor u šutu iz driblinga.

Većina njih odlučuje se na šut samo kada su sami, retko ko i retko kada sam iskreira poziciju, a gotovo svi imaju problema da pogode kada iz punog trka izađu iz blokova.

Statistika u Evroligi pokazuje da je recimo Stefan Jović kao plej na 11 utakmica u svega devet navrata šutnuo za tri poena i pogodio samo jednom. Nemanja Dangubić ima slične statističke parametre. Na 14 utakmica šutirao je za tri poena skromnih 18-6, dok je Čarls Dženkins još slabiji (23-5). Luka Mitrović ima preskroman učinak u šutu za tri (41-10), dok su Nikola Kalinić (34-14), Jaka Blažič (39-12) i Branko Lazić (24-8) u kategoriji sasvim solidnih. Poređenja radi, bez obzira što je nosilac igre, Markus Vilijams je šutnuo više trojki nego Kalinić, Blažič i Jović zajedno (83-26).

Evidentno je da osim preciznosti, broj pokušaja po igraču ukazuje i na manjak samopouzdanja kod većina u šutu za tri poena, a bez tog oružja igra Zvezde biće lakša za čitanje, pogotovo kod evroligaških, ali i dobrih timova iz ABA lige (Budućnost, Cedevita, Partizan).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari