Sekunde su delile srpskog šampiona od plasmana u finale fajnal-fora. Niko ko pasionirano prati košarku ne može se oteti utisku da je crno-bele manjak sreće udaljio od poslednjeg duela sa Barselonom u najelitnijem takmičenju na Starom kontinentu. Imali su izabranici Duška Vujoševića sjajnu priliku da u toku regularnog dela utakmice reše pitanje pobednika, ali je Čildres iz nemoguće pozicije, šest sekundi pre kraja meča, omogućio svom timu produžetak u kome je bez Dušana Kecmana i Petra Božića zbog pet ličnih grešaka Partizan bio prinuđen da kapitulira protiv srećnijeg, ali ne i boljeg Olimpijakosa (83:80) u polufinalu završnog turnira Evrolige u pariskom Bersiju. Umesto borbe za titulu, Božić I saigrači moraće da se zadovolje nedeljnim duelom (18.00, RTS) protiv CSKA za treće mesto.

Partizan – Olimpijakos 80:83 (17:15, 11:18, 24:19, 15:15, 13:16)

Dvorana: Bersi. Gledalaca: 14.768. Sudije: Bahar, Fakini, Erezuelo.

Partizan: Roberts 5, Sinovec, Mekejleb 21, Kecman 11, Milošević, Rašić 5, Mitrović, Božić 8, Marić 17, Veseli 13 (10sk), Đekić, Vraneš.

Olimpijakos: Papalukas 10, Pen, Čildres 17, Vujčić, Vasilopulos, Burusis 9, Halperin, Kleiza 19, Mavrokefalides, Beverli, Teodosić 17, Skorcijanitis 11.

 

Ostaće veliki žal za pobedom kod naših igrača, naročito zbog činjenice da je u većem delu utakmice upravo Partizan bio tim koji je igrao lepše, dopadljivije i kolektivnije. Olimpijakos je, pre svega, individualnim kvalitetima Linasa Kleize, Sofoklisa Skorcijanidisa, Džoša Čildresa i naročito Teodorasa Papalukasa uspeo da u presudnim trenucima omogući Atinjanima da preokrenu rezultat u svoju korist. Kako u regularnom delu utakmice, tako i u produžetku, crno-beli su pokušali da materijalizuju odličnu saradnju spoljne i unutrašnje linije.

Pravovremeno spuštanje lopte prema Aleksu Mariću, kao i njegovi povratni pasovi ka bekovima, bili su osnovni razlog što je Partizan u većem delu meča bio u vođstvu i što nije dozvolio protivniku da se u određenim momentima rezultatski odlepi. Iako je Lester Mekejleb bio odličan prilikom prodora, crno-belima je nedostajao jedan raspoložen šuter koji bi bez ikakve sumnje prelomio meč u korist srpskog šampiona. Pošto nisu uspeli da u regularnom delu reše meč, crno-beli jednostavno bez dva ključna igrača na spoljnim pozicijama i dodatne opcije u napadu nikako nisu mogli da sačuvaju Džoša Čildresa, koji je sa par individualnih poteza napravio opipljivu razliku od nekih pet poena. Pokušao je Jan Veseli sa pozicije niskog posta da iskoristi svoje fizičke predispozicije, ali su na drugoj strani smirenim izvođenjem slobodnih bacanja Linas Kleiza i Miloš Teodosić ostavili svoj tim u minimalnom vođstvu. Indisponirani Aleksandar Rašić, nakon šest promašaja van linije 6, 25 uspeo je da nekoliko sekundi pre isteka dodatnih pet minuta pogodi trojku, ali je sjani Teodosić bio nepogrešiv sa linie slobodnih bacanja (8-8), tako da je direktno posla svoj tim u finale protiv Barselone, a Partizanu dodelio CSKA sa kime će se srpski šampion u nedelju od 18 časova sastati u borbi za utešno treće mesto.

Raspodela medalja

nedelja

Utakmica za treće mesto

18.00 Partizan – CSKA

Finale

21.00 Barselona – Olimpijakos

Barselona – CSKA 64:54 (12:11, 17:10, 18:20, 17:13)

Dvorana: Bersi. Gledalaca: 14.768. Sudije: Brazauskas, Hristodulu, Šambon.

Barselona: Bazile, Trias, Rubio 10, Lakovič 3, Navaro 10, Vaskez 11, Ndong 9, Moris 2, Sada, Lorbek 7, Mikel 8, Grimau 4.

CSKA: Kurbanov, Smodiš, Šiškauskas 19, Holden 7, Bonsu-Mensa, Ponkrašov 2, Voroncevič, Lengdon 12, Kaun 9, Sokolov, Hrijapa 5, Planinić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari