Rezultatski debakl u drugom kolu Evrokupa (91:74) uverio je i najizdašnije pristalice crveno-belih da su njihovi mezimci kilometrima daleko od elitne konkurencije. Galatasaraj se prošetao Beogradom, uverio se u fantastičan ambijent u Pioniru, održavši lekciju košarkašima Crvene zvezde Telekom u svim aspektima igre.


Više od poraza sve na Malom Kalemegdanu morala bi da zabrine velika fizička inferiornost u odnosu na igrače Galatasaraja. Gordon je za bekovsku liniju domaćina delovao kao NFL igrač. „Brži od vetra, snažniji od lokomotive“, njegov prvi korak prilikom polaska u dribling bio je toliko moćan za Nelsona (kome je ubacio 14 poena u prvoj četvrtini), da je nemoćni Amerikanac konstantno tražio savete od Vukoičića, koji je često samo odmahivao rukama. Konstitucija Gordona, Houkinsa i Aroja (poslednja dvojica imaju više od trideset godina), misaona je imenica za sve igrače iz Zvezdine spoljne linije, uključujući i Lazića, koji je bio samo „trag u vetru“ čuvajući majstore košarke.

– Oni su kontrolisali veći tok utakmice. Uspeli smo u jednom trenutku da spustimo na pet, ali više nismo mogli. Imali smo mnogo problema sa „pik end rolom“ na topu, nismo zatvarali sa strane pomoć u odbrani i poraz je bio neminovan – svestan je Lazić aspekata u kojima su crveno-beli potpuno podbacili.

Uprkos taktici, pokazalo se još jednom da utakmicu rešavaju pojedinci dominantni u igri jedan na jedan. Osim Rakočevića, Zvezda apsolutno nije imala igrača sposobnog da se nadmudruje sa rivalskom odbranom. Bezidejnost je upravo i proizašla kao posledica prosečnih motoričkih sposobnosti, pre svega bekova, koji i u pogledu tehnike (finta, dribling, promena ritma i pravca) pozamašno zaostaju u odnosu na evropsku elitu. Savović je sa fizičkog aspekta jedini mogao da parira rivalskoj centarskoj liniji, ali je zbog slabašne konstitucije teško dolazio do adekvatne pozicije u igri jedan na jedan.

– Startovali smo dosta stegnuto. Nikako nismo uspevali da uhvatimo neki svoj ritam. Preteško smo i dolazili do poena u pozicionoj igri, a pritom nismo imali kontranapad. Oni su sa druge strane lagano dolazili do poena. U svakom segmentu su bili bolji od nas. Grupa je veoma jaka, svako je pobedio na gostujućem terenu tako da ništa još nije gotovo – realan je kao i uvek Vuk Radivojević, istakavši da je sledeći meč sa Igokeom možda i najvažniji u sezoni.

Klub se izvinio zbog propusta u organizaciji

Iako je ambijent u hali bio izvanredan, napravljeni su ozbiljni propusti u organizaciji utakmice. U dvorani je bilo možda i više od osam hiljada navijača, iako je kapacitet Pionira sedam hiljada. Ako se u obzir uzme da je oko hiljadu ljudi ostalo ispred hale sa kupljenim ulaznicama, postavlja se pitanje kako je moguće da je čak dve hiljade ulaznica falsifikovano? Sreća je da zaštitna ograda na tribinama nije popustila, mada su životi mnogih bili ugroženi. Zvezda sigurno neće ostati nekažnjena od strane Evrokupa, a više od sankcija za nauk im moraju ostati nemile scene koje su se ne tako davno desile u Pioniru, Milenijumu…. Klub se izvinio svim navijačima, pogotovo onima koji nisu ušli u halu iako su imali uredno kupljene karte. Njih oko hiljadu biće obeštećeni tako što će u ime kompenzacije dobiti karte za meč sa Uniksom početkom februara.

Planule karte za Igokeu

U Laktašima vlada nezapamćeno interesovanje za meč između Igokee (14-3) i Crvene zvezde Telekom (12-5). Uprava je saopštila da su karte po ceni od 10 km rasprodate za nekoliko sati. Novouspostavljeni derbi dve najbolje ekipe u ABA ligi na programu je u subotu od 19 časova. Pobednik bi mogao da stekne kapitalnu prednost uoči nastavka takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari