Spremniji nego ikad, upravo tako deluje Darko Miličić. Poslednji snimak sa njegovog individualnog treninga pokazuje da je nekadašnji drugi pik na NBA draftu 2003. godine u punoj formi i da odmah može uskočiti u klupsku uniformu. Nakon poslednje epizode u dresu Bostona krajem 2012. srpski centar koji je sa Detroitom 2005. osvojio šampionski prsten u najkvalitetnijoj ligi na svetu, odlučio je da se posveti individualnom radu u Novom Sadu, čekajući povoljan trenutak za povratak na teren.


Još kao tinejdžer svojom pojavom, tačnije visinom od 213 centimetara, dobrom koordinacijom pokreta i suvim talentom koji se može porediti sa darom Vlade Divca ili Željka Rebrače, Miličić je oduševio mnoge (debitovao je sa 16 godina za prvi tim Hemofarma), uključujući i Džoa Dumarsa, koji je na jednom od najkvalitetnijih draftova odlučio da Detroit izabere srpskog centra ispred Karmela Entonija, Krisa Boša, Dejvida Vesta ili Dvejna Vejda. Zbog njega je u to vreme i promenjeno pravilo da igrač mora imati punih 18 godina i najmanje 45 dana pre debija u jednom NBA timu. Nažalost, osim šampionskog prstena sa Pistonsima i solidnih, ali daleko od vrhunskih partija u Orlandu i Memfisu, Miličić je bio puki epizodista u Njujorku, Minesoti i Bostonu.

Kada je krajem 2012. i početkom 2013. godine odlučio da napusti Seltikse i da se vrati u Novi Sad Miličić je naveo privatne razloge, ali se između redova moglo pročitati da je veoma razočaran otišao iz NBA lige, ubeđen da ni u jednom timu nije dobio adekvatnu šansu. Mišljenja su u vezi sa tim podeljena, ima i onih poput pomenutog Dumarsa, koji je izjavio da mu je odabir Miličića životna greška ili Rika Adelmana, trenera Minesote, koji je naveo da ga je nedovoljno zalaganje i manjak entuzijazma srpskog centra ubedio da je trejd najbolje rešenje.

Iz svega navedenog, uz uzimanje u obzir i činjenicu da je Miličić finansijski obezbedio i svoje unuke, može se zaključiti da ukoliko se bude vratio profesionalnoj košarci Darko će gotovo izvesno zaigrati u nekom evroligaškom klubu. Najčešće se spominju španski velikani, pogotovo Real Madrid, međutim treba imati u vidu da „kraljevski klub“ trenutno u rotaciji ima čak trojicu centara (Burusis, Sloter, Mežli), dok su u Barseloni na mestu petice neprikosnoveni Tomić i Dorsi. Nikola Lončar, nekadašnji reprezentativac koji već više od deceniju živi u Madridu, a pritom odlično poznaje dešavanja u NBA, čije je utakmice komentarisao za potrebe jedne španske televizije, vrlo rado je pristao da prokomentariše situaciju u vezi sa mogućnošću Darkovog povratka na teren.

– Miličić je nekim izjavama napravio štetu svom imidžu kada je u pitanju NBA liga. Imao je odličnu priliku u Bostonu da se vrati u formu. Radio je sa Dokom Riversom, koji je poznat po tome što ume da vrati igrača u ritam i da ga potpuno oporavi bez obzira da li je neki košarkaš imao fizičkih ili nekih drugih problema. Prerano je otišao u NBA, mogu i da razumem njegovu odluku, bio je drugi pik na draftu, stvorio se i takav ambijent, međutim pokazalo se da to i nije bio dobar potez. Imao sam prilike da ga kasnije gledam dok je igrao u Memfisu, sreli smo se jednom u Torontu. Mislim da je rekao zbogom NBA košarci – istakao je Lončar.

Ako se SAD izbace kao opcija, ostaje evropska klupska košarka. Iz trenutne perspektive Fenerbahče, uz Efes, Željka Obradovića mogao bi da bude zanimljiva varijanta, pogotovo nakon što su se povredili Vidmar i Žorić, dok je Savaš odavno van terena. Pitanje je da li bi Obradović bio spreman da sarađuje sa Miličićem posle brodoloma na Evropskom prvenstvu 2005. godine. Jasno je da se Miličić do danas znatno promenio, sazreo je, formirao porodicu, postao je prizemniji i samim tim razumniji.

– Realnija je opcija da se opredeli za evropsku košarku. Mišljenja sam da bi uz adekvatnu pripremu bio jedna od najdominantnijih petica na Starom kontinentu, bez ikakve sumnje. Naravno, morao bi znatno da promeni pristup, način razmišljanja. Finansijski je obezbeđen, zaradio je 54 miliona dolara u NBA, formirao je porodicu, tako da je za očekivati da bi mogao da ima u nekom narednom klubu veće poštovanje prema timu, saigračima. Ne znam kakvi su mu afiniteti igrački ili finansijski, ali svakako bi sa tom konstitucijom bio dominantan na Starom kontinentu – zaključio je nekadašnji reprezentativac naše zemlje.

Mora ponovo da zavoli košarku

– Godinu i nešto nije igrao, jedno su treninzi, a nešto sasvim drugo utakmice. Darko mora ponovo da zavoli košarku, da uživa kada je na parketu, da bude pozitivan i onda može da bude fenomenalan i za reprezentaciju. Ako se vrati profesionalnoj košarci selektor Sale Đorđević sigurno će porazgovarati sa njim, jer bi mogao mnogo da pomogne. Verujem da će njega poštovati, jer ako Saleta ne bude cenio i uvažavao, onda ne znam koga će – apostrofirao je Lončar, koji je često u reprezentaciji bio cimer sa Đorđevićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari