Možda deluje neverovatno, možda i malo šašavo, ali srpske košarkašice su najbolje u Evropi. Naše dame postale su najlepše princeze Starog kontinenta pošto su u Budimpešti pobedom nad Francuskom u finalu prvenstva u Mađarskoj i Rumuniji(76:68) osvojile zlato, čiji je sjaj obasjao Rio, gde će sledeće godine imati čast da na Olimpijskim igrama prezentuju celokupan svoj talenat. Prvi put u istoriji naše košarke (uključujući i bivšu SFRJ) najbolja ženska reprezentacija postala je prvak Evrope, nedeljivi deo istorije igre pod obručima na Starom kontinentu.

            Pokazala je Srbija u prvom poluvremenu puno košarkaških argumenata koji su je i kvalifikovali za finalnu utakmicu. Maljkovićeva, koja pripada francuskoj školu košarke, odlično je čitala namere rivalskog selektora, predviđajući koje će rotacije izvršiti tokom utakmice. Francuskinje su raspolagale sa gotovo dve petorke podjednakog kvaliteta, u kojima je fizička dominacija, uskalđena sa atleticizmom Grude i Čečuan, u centarskoj liniji predstavljala najveći problem za srpsku odbranu. U tri navrata Francuskinje su imale maksimalnih sedam poena prednosti, međutim naše dame su u tim momentima pokazale igračku zrelost i taktičku pripremljenost. Atletski idelano građena Sonja Petrović bila je nerešiv problem za odbranu Francuskinja. Odlično je čitala postavljanje rivalskih visokih igračica, adekvatno napadajući licem prema košu, kombinujući sjajno šut sa distance i prodor. Njenih 11 poena u prvom poluvremenu najbolje potvrđuju napadačku superiornost povratnice u našu reprezentaciju. Maljkovićeva je često menjala vrstu odbrane, što je dobrano uticalo na pozicionu igru rivalki. Polupresing sa udvajanjima na plejmejkerima na našoj poluvini dao je u par navrata evidentan rezultat. Kada je Francuska povela 32:25, selektorka Srbije odlučila je da njene izabranice stanu u duboku zonu (1-3-1) i da time izoluju protivničku unutrašnju igru. Francuskinje su počele puno da greše u dodavanjima, brzo su izašle iz bonusa što je našim igračicama omogućilo više lakih poena sa linije slobodnih bacanja. Iz odlične odbrane Srpkinje su vezale osam uzastopnih poena, dovoljnih za minimalnu prednost na poluvremenu. Srbija je šutirala odličnih 50 odsto za tri poena u prvom poluvremenu (4/8), što je bilo i naše najuboitije oružje u prvih 20 minuta.

            Prava poslastica usledila je u nastavku meča. Ana Dabović „isprovocirana“ povredom desne ruke rođene sestre Milice, rešila je da iz inata pokaže rivalkama da talenat u kombinaciji sa znanjem može nadvladati snagu i samouverenost francuskih košarkašica. Za deset minuta treće deonice ubacila je isto toliko poena, odigravši pravu simultanku sa čitavom protivničkom odbranom. Iz njenog omiljenog šuta nakon driblinga u levu stranu dovodila je do nervnog rastrojstva Dumer i Skrelu. Kada bi joj ponestalo daha „veštačko disanje“ davala joj je sinoć fantastična Sonja Petrović. Kao da je veći deo karijere provela u WNBA pogađala je iz svih mogućih pozicija, njih dve su bukvalno dovele Srbiju u poziciju da povede sa impozantnih osam poena razlike u dva navrata i da u drugoj polovini četvrte deonice već jasno vidi najviši stepenik pobedničkog postolja. Adrenalin je toliko proključao u našim košarkašicama u poslednjih pet minuta, sreću nisu mogle da obuzdaju, svesne da rival nema snage za preokret. Žurka na našoj klupi počela je uveliko pre kraja utakmice, čak ni poslovično smirena Maljkovićeva kao da je imala razumevanja za visok stepen adrenalina koji je drmao sve naše košarkašice. Francuskinje su delovale zbunjeno, vreme je prolazilo, a Pejdž, Petrovićeva i Ana Dabović imale su odgovor na svako protivničko pitanje. Na 23 sekundi pre kraja Srbija je imala kapitalnih 10 poena prednosti (76:66), Francuskinje su stale, sat je ubrzo pokazao četiri nule na semaforu, srpske košarkašice pohitale su jedna drugoj u zagrljaje, Maljkovićeva je ponosito krenula da čestita koleginici na protivničkoj klupi Garnije, koja je ljutito verovatno tražila objašnjenje u čemu je tajna uspeha naših zlatnih dama – nešto je i u genima, karakteru i principima, sve ostalo su sitnice, prkomentarisala je Maljkovićeva verovatno u sebi, uz poruku –  vidimo se u Riju sledeće godine.

            



            Ana MVP šampionata

         

   Za najkorisniju igračicu šampionata Evrope proglašena je Ana Dabović, koja je uz Sonju Petrović sa 25 poena obeležila finalnu utakmicu protiv Francuske. Ona je po automatizmu imenovana za člana idealne petorke prvenstva Evrope. Pre finalne utakmice Ana je prosečno beležila 13,7 poena po meču, uz 3,2 asistencije.



            Đilas besan na organizatore

            Na samoj dodeli odličja i pehara organizator takmičenja u Budimpešti napravio je veliki propust. Prilikom podizanja zastava najbolje tri reprezentacije usled intoniranja himne „Bože pravde“  podignuta je srpska zastava bez grba. Veliki propust organizatora razbesneo je Dragana Đilasa, predsednika Košarkaškog saveza Srbije, koji je u besu vikao na ljude iz organizacije “ Sram da vas bude. Sramota“.

            

   

Marina Maljković: Ovo je nešto neverovatno

            – Ovo je tim, nije važno ko izađe na teren. U finalu smo imali povređenog kapitena (Milicu dabović prim.aut), međutim ostale igračice su preuzele odgovornost. Postigle smo veliki uspeh, nešto neverovatno i devojke moraju biti ponosne na sebe – istakla je selektorka najboljih košarkašica Evrope.

           

            Ana Dabović: Da uživamo u trenutku



            – Presrećna sam zbog devojaka, celokupne nacije. Naš glavni zadatak je bio da se borimo i predstavljamo zemlju i narod na najbolji mogući način. Želimo da uživamo u ovom trenutku – poručila je mlađa od sestara Dabović.

           

            Sonja Petrović: Mi smo tim



            – Mi smo grupa devojaka koja želi da se zabavi i da uživa na terenu. ovo je neverovatno dostignuće za tim, želim pre svega da naglasim da smo tim. Jelena Milovanović je naš najbolji strelac, ali je u finalu odlučila da igra za ekipu, kada je videla da joj ne ide – poručila je sjajna Sonja Petrović. 

            

         

      Dve Srpkinje u idealnoj petorci

        

    U idealnoj petorci Evropskog šampionata našle su se i dve najbolje srpske igračice: Ana Dabović i Sonja Petrović. Osim njih dve petorku čine: Sandra Gruda iz Francuske, njena zemljakinja Selin Dumer, kao i sjajna španska igračica Alba Tores.

            

            

            Danas doček na “balkonu šampiona”

          

  Zlatne devojke sa šampionata Evrope danas će biti dočekane na čuvenom “balkonu šampiona” Starog dvora u Beogradu. Četa Marine Maljković krenuće u 13 časova autobusom iz Budimpešte, uz očekivan karavan sve do centra Beograda gde je u 20 časova predviđen tradicionalan doček.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari