Košarkaši Crvene zvezde uspešno su pregrmeli najveći ovosezonski ispit u ABA ligi i trijumfalno napustili Podgoricu u kojoj su savladali Budućnosti posle deset godina – 77:76 (23:24, 11:17, 28:13, 15:22).

Izabranici Dejana Radonjića su protiv njegovog bivšeg kluba, u susretu dve najbolje ekipe u tekućoj sezoni, došli do 19. trijumfa u nizu na Jadranu čime su pomerili lestvicu rekorda i, ako je uopšte postojala dilema, stavili svima do znanja da ostaju na čelu karavana do plej-ofa.

Čast da postigne pobedonosna dva poena i to „iz odbojke“ pripala je Nikoli Kaliniću, ali je za novo slavlje Zvezde najzaslužniji bio kreator igre Markus Vilijams. On je zablistao u trećoj četvrtini i u tom periodu nanizao čak 16 od svojih 19 poena, od toga čak četiri puta pogodio izvan linije 6,75 metara. Do te deonice ekipe su bile ravnopravne i smenjivale su se u vođstvu. Da podvig gostiju bude veći, Budućnost je u 24. minutu imala „plus 15“ (49:34) a onda je Radonjić na teren vratio Vilijamsa koji je, pre svega uz pomoć sunarodnika Dženkinsa, za nepuna dva minuta napravio seriju 12-0, a do odlaska na poslednji mali odmor crveno-beli su na svom kontu imali i višak od osam poena (62:54).

Taman kada su svi u dvorani „Morača“ izgubili nadu da mogu gledati neizvesnu završnicu, Amerikanac u redovima domaćina Rejnolds je preuzeo dirigentsku palicu i kreirao seriju 9-0, pa je Budućnost ponovo stvorila osetnu prednost (73:67). Ipak, pametnom igrom pod košem, gde je sinoć dominirao Mark Cirbes (18p, 7sk), Zvezda je ušla u egal finiš. Realizacijom prvog slobodnog bacanja Vilijams je smanjio na 76:75, a nakon što je promašio drugo Kalinić je iz punog trka upisao ofanzivan skok i „iz odbojke“ jednom rukom provukao loptu kroz obruč, što je označilo novo slavlje crveno-belih.

Radonjić: Oba tima zaslužila pobedu

– Očekivao sam lepu utakmicu i mislim da je bila takva. Dogodila se neizvesna završnica u kojoj i da je Budućnost pobedila bilo bi zasluženo. Nismo dobro krenuli, držali smo rezultatsku neizvesnost, ali je bilo mnogo problema u odbrani. Vilijams nas je vratio u život iako je igrao opterećen ličnim greškama i sa bolom u nozi, a onda je se dogodio taj koš Kalinića – analizirao je novu pobedu trener Zvezde Dejan Radonjić.

Verbalni incident ispred svlačionice

Slovenac u redovima Crvene zvezde Jaka Blažič proslavio je 19. trijumf svog tima ispred svlačionice uz povike „ne damo rekord“ kada mu je navodno uz pogrdne reči prišao jedan od čelnika Budućnosti i poručio gostima da se što pre sklone. Kapiten Luka Mitrović pokušao je da ublaži incident, ali su ga pojačala još dvojica predstavnika domaćina. Na sreću, što je potvrdio i tim menadžer crveno-belih Nebojša Ilić, sve je ostalo na „uobičajenom dobacivanju između igrača koje je normalno nakon ovakvih utakmica“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari