Privrede je najveći problem finansiranja sporta i svega u društvu, jer ako je ona u problemu onda ne mogu ni klubovi da funkcionišu, istakao je Aleksandar Šoštar, predsednik Sportskog saveza Srbije, gostujući u emisiji „Dođite na stadion“ Danas konferens centra.

On ističe da je nemoguće napraviti striktnu granicu između sporta, društva i politike, da ne mogu samo sportisti da se bave klubovima i njihovim funkcionisanjem, ali da treba pustiti klubovima da sami odluče ko će ih voditi u narednom periodu.

– Treba da pustimo klubove da sami održe svoje izborne skupštine, kao što to u decembru očekuje Partizan. Bez medijskih spinovanja. Svako rešenje koje se ne donese samostalno dalje otvara prostor za polemiku, što nije dobro. Ako želimo dobro sportu treba da pustimo organizacije da same rade. Naravno, spoljašnji uticaji moraju da postoje, ali ne smeju biti presudni. Sport nije nezavisan od politike i privrede. Na kraju krajeva sportisti predstavljaju svoju zemlju, što jeste politika. Ali ne smemo da gledamo samo loše strane, pogledajmo nekada i ono što je dobro. Taj isti FK Partizan, čiji sam potpredsednik, je uprkos svim problemima i dalje prvi na tabeli i igra na međunarodnoj sceni – naglašava Šoštar.

Govoreći o problemu finansiranja sporta i ogromnim rupama u ionako malim budžetima proslavljeni vaterpolista za primer uzima upravo taj „mali“ sport koji ne može da preživi bez pomoći sa strane.

– Ranije je bila praksa da fudbalski klubovi, kao finansijski najbolje stojeći, pomažu ostalim klubovima u okviru svog sportskog društva. Sada Partizan i Crvena zvezda nisu u mogućnosti da to ispoštuju, ne mogu da pomognu ni sami sebi. Zato izborne skupštine ništa neće rešiti. Postavlja se pitanje i uređenja sportskih organizacija, da li sada treba da bude tako ili da se nešto menja. Pitanje je da li i ljudi iz privrede mogu da pomognu kad nam je privreda u lošem stanju. Predlog novog Zakona o sportu trebalo bi da reši i pitanje ulaganja u sport. Da se nekome olakša na drugoj strani ako pomogne sportu. Pogotovo nekomercijalnim sportovima. Ali ni to neće dati konačan odgovor o finansiranju sporta. Ako rešimo problem stabilnosti zemlje i privrede i sport će moći da se razvija. Bez zlonamernih uticaja politike, menadžera i drugih činilaca za koje mislimo da su samo naš problem i da smo mi to izmislili. To postoji i u drugim zemljama, ali u privredno jakom sistemu – zaključuje Šoštar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari