Favoriti će i posle Olimpijskih igara u Londonu zadržati taj epitet jer su mahom svi u okviru košarkaškog, odbojkaškog i rukometnog turnira svoje uloge odigrali na vrhunskom nivou. SAD su još jednom dokazale da im u igri pod obručima nema premca.

Mada su NBA vedete od samog starta bile u centru pažnje, čitav učinak američkih košarkašica ipak je veći i graciozniji u odnosu na njihove kolege u nacionalnom dresu. One su deklasirale Francuskinje (86:50), osvojivši peto uzastopno zlato. Brajant i društvo su u reprizi finala sa Igara u Pekingu na veoma težak način savladali Španiju koja je gotovo do kraja meča bila u igri (107:100). U pobedničkoj ekipi blistali su Durant, Pol i Brajant koji je jedno promašeno bacanje prokomentarisao na srpskom. Amerikanci su inače u Londonu došli do 14. zlatne olimpijske medalje od mogućih 18.

Kada je reč o odbojkaškom turniru, Brazilke su na volšeban način, posle osrednjih nastupa u grupi i teških iskušenja u eliminacionoj fazi bile na vrhunskom nivou u finalu protiv SAD (3:1), dok su Rusi na nezaboravan način osvojili toliko željenu zlatnu medalju. Gubili su od Brazila u finalu 2:0 u setovima, a zatim su Mihajlov kao primač (inače je korektor) i pogotovo Muserski kao korektor (po vokaciji srednji bloker), demolirali „karioke“ u naredna tri seta. Gorostasni 218 centimetara visoki Dmitri Muserski osvojio je čak 31 poen na meču. Bio je nezaustavljiv u napadu i sigurno je odigrao utakmicu života. On je najzaslužniji što je Rusija došla do četvrte zlatne olimpijske medalje.

U rukometu se ništa značajnije nije dogodilo kada je u pitanju raspodela zlatnih medalja. Norvežanke su sačuvale najsjajnije odličje savladavši u finalu odlične Crnogorke (26:23), dok su Francuzi takođe trijumfom nad Švedskom odbranili naslov olimpijskog šampiona (22:21).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari