Bilo je kao u snu, koji nije trajao jedne već na hiljade i hiljade noći. Od trenutka kada se začuo udarac u veliko olimpijsko zvono pa sve do završetka svečane ceremonije otvaranja 30. Olimpijskih igara u Londonu pred očima prisutnih na stadionu u glavnom gradu Velike Britanije, ali i milionskim auditorijumom pred televizijskim ekranima, ređale su slike bogate tradicije Engleza, Škota, Velšana i Severnih Iraca.


Iz prirodnog okruženja iznikle su fabrike, kao simbol industrijalizacije i podele društva na malobrojne bogataše i izrabljenu radničku klasu. Tek što je kapitalizam zakucao na vrata, poslednji Bond, Džejms Bond, „ukrao“ je kraljicu Elizabetu II i iz vazduha je spustio pred stadion odakle je kročila u svečanu ložu, baš u isto vreme kada i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog. Osmeh na licu najmlađih očevidaca „Ostrva čuda“ bio je jasan pokazatelj da je na scenu stupio Hari Poter, dok su se stariji gledaoci uz Meri Popins prisetili svoje mladosti. Evociranje uspomena prekinuo je komični Mister Bin sa svojim performansom, da bi ubrzo usledila „luda“ žurka na travnjaku u kojoj je uživao i sredovečni bračni par u mojoj blizini. Scenografija se brzo menjala, a nakon što se Dejvid Bekam „provozao“ sa bakljom na gliseru na stadion je, sa zastavom Grčke u rukama ušao Aleksandros Nikolaidis, dvostruki olimpijski šampion u tekvondou. Za njim su usledili svi ostali učesnici Olimpijskih igara iz rekordne 204 zemlje među kojima je bila, doduše nekompletna, i srpska delegacija.

Novak Đoković je predvodio svoje zemljake, među kojima nije bilo sportista koji na borilišta izlaze već u subotu rano ujutru. Sa tribina je stigla i podrška predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je tokom dana zajedno sa prvim čovekom Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divcem otvorio Paviljon Srbija na broju 7 u londonskoj ulici Dering.

Baš na toj adresi tokom Igara biće predstavljena istorija olimpijskog pokreta u Srbiji, a svi se nadamo da će biti razloga i za slavlje posle osvajanja medalja naših sportista. Sve je spremno, Igre su počele, a sad sledi navijanje za sve koji će u Londonu predstavljati Srbiju.

Obama i Putin poslali zamenike

Predsednici Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, Barak Obama i Vladimir Putin, nisu prisustvovali otvaranju Olimpijskih igara već su u London poslali svoje „zamenike“. Na čelu američke delegacije bila je prva dama Mišel Obama, dok je Ruse predvodio premijer Dmitrij Medvedev. Od značajnijih političara na međunarodnoj sceni otvaranje Igara propustili su nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari