Kada je na Igrama u Tokiju tada tridesetogodišnja gimnastičarka iz Ukrajine (ondašnji SSSR) Larisa Latinjina zajedno sa kompletnom olimpijskom delegacijom Sovjetskog saveza slavila svoju 18-tu olimpijsku medalju, ni sanjala nije da će taj njen rekord u broju olimpijskih odličja trajati ravno 12 Olimpijada ili punih 48 godina. To je i izjavila u Londonu, moleći MOK da ona prva čestita svom nasledniku, američkom plivaču Majklu Felpsu, tako što bi mu predala rekordnu 19-tu medalju.

Svako normalan bi tu Larisinu želju uslišio, osim nadležnih iz MOK. Odgovor je glasio: „Gospođo Latinjina, to bi bio presedan, posle kojeg bi Karl Luis, recimo, mogao tražiti da preda Boltu medalju ako sruši njegov rekord“. Ima li, gospodo iz MOK, išta sportskije od toga da „Kralj“ ili „Kraljica“ sami čestitaju svojim naslednicima? I zašto to ne bi postalo pravilo MOK?

U Londonu su, dakle, Olimpijske igre, posle 48 godina vladavine Kraljice Larise Latinjine, konačno dobile i Kralja – Majkla Felpsa. Larisa je na Igrama od 1956. do 1964. osvojila ukupno 18, od čega 9 zlatnih medalja. Dvadesetsedmogodišnji Majkl Felps je od Londona daleko najuspešniji olimpijac svih vremena, jer je na Igrama od 2004. do 2012. osvojio ukupno 22 medalje, od čega 18 zlatnih, dve srebrne i dve bronzane.

To je epski podvig. Felps nije samo najbolji plivač sveta svih vremena, nije ni samo najveći olimpijac svih vremena, Felps je najveći sportista koji je ikada hodao planetom. To su reči Felpsovog zemljaka Marka Špica, koji je u Minhenu postavio rekord sa 7 zlatnih medalja na jednim Igrama. Njega je Felps sa 8 medalja „srušio“ u Pekingu, a sada je u Londonu Larisu Latinjinu, od apsolutne vladarke, pretvorio u najbolju olimpijku svih vremena.

Novi „The King“ svetskog olimpizma počeo je karijeru 2001. na Svetskom prvenstvu u japanskoj Fukuoki. Imao je tada 15 godina i 11 meseci. Oborio je svetski rekord na 200 metara delfin stilom i tako postao najmlađi rekorder svih vremena. Godinu dana pre toga, na Igrama u Sidneju, nije osvojio medalju (bio je tek peti), ali je sa 15 godina postao najmlađi američki olimpijac svih vremena. Dečak iz Baltimora, dete razvedenih roditelja (otac je njega i majku Debi napustio kad je on imao 9 godina), u jedanaestoj dospeva u ruke trenera Boba Boumena i od tada se nisu razdvajali. Majkl je tada dobio oca, a Bob sina. Zato je do suza bila dirljiva scena na plivalištu u Londonu, prilikom rasplivavanja pre poslednje discipline 4×100 metara. Majkl je sa ruba bazena pozvao Boumena i rekao mu: „Bob, postao sam najbolji svih vremena. Zajedno smo prošli taj put. Hvala ti.“ Boumen nije mogao da sakrije suze: „Nije fer Majkl, ja plačem, a ti ćeš plivati“. Felps je dečački uzvratio: „Ja svoje suze mogu sakriti u bazenu iza naočara“. A posle trke u kojoj je osvojio 18. zlato i ukupno dvadeset drugo odličje, što verovatno nikad niko neće dostići, Felps je pred novinarima otvorio dušu: „Voleću ga do smrti. Toliko je učinio za mene. Toliko se brinuo o meni. Kako i na koji način da mu zahvalim. Mogu samo reći: Volim Te Bob“. I šta posle ovakvog izliva emocija reći osim: God Save the King.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari