Feliks Sančez nije bio favorit za osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama u trci na 400 metara sa preponama. Nije bio ni među glavnim konkurentima za medalju, a malo ko mu je davao šansu da se uopšte nađe u finalu. Ipak, dobra fizička i psihička pripremljenost, ali i obećanje dato pre četiri godine, učinili su ga drugi put u karijeri olimpijskim šampionom.

– Moja baka Lilijen umrla je tokom prethodnih Igara u Pekingu, a ja sam to saznao dok sam se pripremao za nastup u kvalifikacijama. Ta vest me je baš pogodila, dugo nisam uspeo da se vratim u pravi ritam. Ipak, bukvalno istog trenutka dao sam obećanje da ću ponoviti uspeh iz Atine i još jednom biti olimpijski pobednik. Ova medalja je posvećena njoj – istakao je novi-stari osvajač zlata u disciplini u kojoj se očekuje da narednih godina naš Emir Bekrić ostvari odlične rezultate.

Sančez je rođen pre nepunih 35 godina u Njujorku, a iako živi u San Dijegu nijednog trenutka nije razmišljao o tome za koju će zemlju nastupati. Njegovi roditelji su došli iz Dominikanske republike u SAD u potrazi za boljim životom, a Sančez je dobre uslove za rad pretvorio u dva olimpijska i dva svetska zlata, uz jedno srebro sa šampionata planete. Svojim najvećim dostignućem smatra upravo rezultat sa Olimpijskog stadiona u Londonu.

– Nije slučajno što sam ponovo najbolji na Igrama, iako su me mnogi, možda i s pravom, otpisivali pre početka takmičenja. Činjenica je da nisam došao u London sa najboljim rezultatom sezone, ali sam bio spreman za najviše domete. Ovo je bio jako važan dan za mene. Misli su mi lutale svuda, ali je srce bilo na stazi. Kiša koja je padala tokom dodele medalja, ustvari su suze moje bake sa neba. Ja sam plakao jer sam ispunio najveće obećanje koje sam ikada dao u životu – jasan je Sančez.

Sančez je tokom trke ispod dresa nosio sliku svoje bake, pred kojom je klekao samo nekoliko sekundi pošto je prošao kroz cilj.

– Samo sam hteo da istaknem da bi ona sada bila jako ponosna na mene – objasnio je Sančez, koji je postao najstariji olimpijski pobednik u trci na 400 metara sa preponama.

Sančez je u Pekingu nastup završio u kvalifikacijama sa vremenom 51,10 sekundi, dok je sada u istom rangu imao najbolje vreme. Zlato u Londonu osvojio je posle 47,63 sekunde provedene na stazi, baš koliko mu je trebalo i u Atini pre osam godina za isto odličje.

Niz od 43 pobede za redom

Feliks Sančez je od 2001. do 2004. godine imao niz od 43 uzastopne pobede za redom, računajući i one ostvarene u finalima na Svetskim prvenstvima 2001. i 2003. Milionski džek pot u Zlatnoj ligi osvojio je 2002. godine pošto je pobedio u trkama na svih sedam mitinga.

 

Šansa za još jednu medalju

Sančez će sutra sa zemljacima nastupiti u kvalifikacijama štafete na 4×400 metara. Dominikanska republika ima solidnu reprezentaciju koja bi mogla da se bori za jednu od medalja. Članovi nacionalnog tima ove karipske države pokušaće da se suprotstave Amerikancima i dođu do pobedničkog postolja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari