San svakog sportiste je da učestvuje na Olimpijskim igrama i da osvoji bar jednu od medalja. U Londonu će do kraja nadmetanja biti uručeno više od 2.100 odličja, a do srede popodne vlasnike medalja dobilo je 66 od 204 zemlje učesnice na najvećoj sportskoj smotri. Glavno pitanje koje se postavlja na svakim Igrama je koja će nacija biti najtrofejnija. Kao i u Pekingu pre četiri godine glavnu reč vode Amerikanci i Kinezi, a slede ih domaćini i takmičari iz Rusije. Organizatori Olimpijskih igara u Pekingu sa 73 odličja trenutno prednjače sa dve medalje više od predstavnika SAD.

Amerikanci do sada imaju pet najtrofejnijih takmičara u Londonu koje predvodi Majkl Felps sa šest odličja (četiri zlata i dva srebra). Interesantna je i gimnastičarka Aleksandra Rajsman koja je osvojila tri medalje, od toga zlatnu u vežbanju u parteru i bronzanu medalju za vežbu na gredi u roku od sat vremena, odnosno zlatnu u ekipnom plasmanu.

Za očekivati je da će duel u dvoje trajati do poslednjeg dana Igara, te da će ime konačnog pobednika po ovom kriterijumu biti poznato tek u nedelju. Međutim, ako se pogledaju sportovi u kojima medalje još nisu uručene onda bi predstavnici SAD mogli da se revanširaju za lošiji bilans s kraja Igara u Pekingu, 110-100 u korist Kine. Glavna uzdanica Amerikanaca do kraja takmičenja biće atletske discipline, košarka, odbojka i odbojka na pesku, dok bi Kina medalju najpre mogla da očekuje u stonom tenisu, s tim da su odličnom pripremom već dokazali da su iznenađenja uvek moguća.

S druge strane, prvi sledbenici neprikosnovenog dvojca mogli bi da budu Britanci koji trenutno dele treće mesto sa Rusima, ali su bolje rangirani zbog neuporedivo više zlata. Svoju šansu iz prikrajka vrebaju Japan i Nemačka, kao i Francuska i Australija. Interesantno je da je srebrnu medalju za domaćina ekipno u konjičkom sportu osvojila i unuka kraljice Elizabete II Zara Filips.

Na spisku osvajača medalja (ne)očekivano visoko se kotiraju i zemlje za koje obični posmatrači Olimpijskih igara to ne bi rekli. Tako Kanada do sada ima 13, Mađarska 11, a Kazahstan sedam medalja. Jednu, ali vrednu medalju ima i Grenada (zlato na 400 metara), a do svoje prve medalje u istoriji Olimpizma došao je i Kipar.

Srbija razočarala

U London je iz Srbije došlo čak 115 sportista od kojih su neki očekivali i do 10 odličja, ali se ispostavilo da su svi podbacili. Za sada dve jedine medalje doneli su strelci Ivana Maksimović (srebro) i Andrija Zlatić (bronza), a realno odličje još mogu doneti vaterpolisti. Najbliži pobedničkom postolju bili su Zorana Arunović i Milorad Čavić kojima su bukvalno za dlaku izmakle bronze. S druge strane, razočarenja su stigla od odbojkaških prvaka Evrope (muškarci i žene), rukometnih vicešampiona Starog kontinenta, drugog tenisera sveta Novaka Đokovića, ali i plivača, pre svega Nađe Higl.

 

Slovenija predvodi SFRJ

Olimpijci Slovenije su sa četiri medalje (zlato, srebro i dve bronze) do sada osvojili najviše medalja od zemalja bivše Jugoslavije. U Londonu je interpretirana i himna Hrvatske čiji su sportisti došli do tri medalje (dva zlata i srebro), dok s druge strane predstavnici Crne Gore, BiH i Makedonije nisu uzimali odličja.

 

Rekorder pao na preponama

Svetski rekorder u disciplini 110 metara sa preponama Kinez Liu Ksijang završio je nastup u Londonu već u kvalifikacijama pošto je pao nakon rušenja prve prepreke. Osvajač zlata iz Atine tako je doživeo novi peh budući da je pred svojim navijačima u Pekingu pre četiri godine odustao zbog povrede Ahilove tetive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari