Vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu pošto je posle prave drame, u neregularnim uslovima, savladala Crnu Goru sa 12:11 (3:2, 1:3, 4:5, 4:1). Da su Crnogorci iskoristili poslednji napad, Srbija bi u produžetku imala gotovo nerešiv zadatak jer su sudije Kaputi iz Italije i Grk Stavridis isključili više od pola tima, tako da su svi raspoloživi igrači bili u bazenu. Upravo zbog sramnog suđenja, pobeda i bronzana medalja sijaju zlatnim sjajem. Ovo je četvrto odličje za Srbiju u Londonu, posle zlata Milice Mandić, srebra Ivane Maksmiović i bronze Andrije Zlatića.


Srbija – Crna Gora 12:11 (3:2, 1:3, 4:5, 4:1)

Bazen: Vaterpolo arena. Gledalaca: 5.000. Sudije: Masimilijano Kaputi (Italija), Jorgos Stavridis (Grčka). Isključenja: Crna Gora 16, Srbija 24.

Srbija: Soro, Šaponjić, Gocić 1, Udovičić 1, Mandić, D. Pijetlović 2, Nikić 2, Aleksić, Rađen 1, Filipović 3, Prlainović 1, Mitrović 1, G. Pijetlović.

Crna Gora: Šefik, Brguljan 1, Pasković, Petrović, Drašković, Radović, M. Janović 1, N. Janović 2, Ivović 3, Zloković 2, Gojković, Jokić 2, Šćepanović.

 

Meč za treće mesto na Igrama bio je jedan od najzanimljivijih u skorijoj istoriji vaterpola, ali verovatno samo neutralnim gledaocima i pravim ljubiteljima ovog sporta. Rezultatski preokret „režiran“ u poslednjem minutu golom kapitena Srbije Vanje Udovičića, tri sedmerca za Crnu Goru naspram dva u korist „delfina“, pregršt isključenja sa ili bez prava zamene učinili su da se do samog kraja nije moglo naslutiti ko će kući otputovati sa praznim koferom. Srbija je meč završila bez isključenih Gocića, Rađena, Duška Pijetlovića, Mitrovića, Aleksića, selektora Dejana Udovičića i trenera Dejana Stanojevića. Ipak, preostali „delfini“ nisu klonuli duhom, već im je to dalo dodatnu snagu pa su u poslednjem napadu na utakmici, naravno sa igračem manje u odbrani, junački izdržali sve pritiske, odbranili se i zasluženo došli do medalje.

Na šest minuta pre kraja delovalo je da Srbija neće uspeti u svom cilju. Crnogorci su pogotkom Ivovića iz peterca prvi put na meču otišli na „plus tri“ (11:8), a u igri srpskog tima malo toga je štimalo na valjani način. Ipak, pogodak Nikića omeđen sa dva gola Filipovića, od kojih je drugi postigao lobujući golmana Šćepanovića, vratila su veru u konačnu pobedu, do koje se došlo preciznim udarcem kapitena Udovičića.

Srbija je bolje igrala u prvoj četvrtini, mada je škripalo u odbrani. Te „rupe“ već u sledećoj deonici iskoristili su Crnogorci da pređu u vođstvo, a pred poslednju četvrtinu i uvećaju prednost. Sudije su čak 11 puta dosudile kontra faul našim vaterpolistima, ali ih ni to nije sputalo da u dramatičnom finušu dođu do važne pobede. Zasluženo, jer su stoički izdržali svaki udarac iznad, kao i ispod vode.

Vanja Udovičić: Jači od svih nezgoda

– Nikada nijednu medalju nismo osvojili bez drame. Drago mi je da smo se dokopali bronze iako smo loše igrali, što je pokazatelj snage ove ekipe. Nije bilo lako igrati posle poraza od Italijana u polufinalu. Ipak, uspeli smo u poslednjoj četvrtini da smognemo snage i preokrenemo rezultat. Bili smo jači od svih nezgoda, od lošeg suđenja, mada sve se zaboravlja kada se osvoji medalja – istakao je kapiten reprezentacije Srbije Vanja Udovičić.

Dejan Udovičić: Medalja je još draža posle sramotnog suđenja

– Bilo je mnogo teško, ali smo zaslužili da se u Beograd vratimo sa medaljom. Utakmica je bila jako zahtevna i teška, a suđenje sramotno, ali je zbog toga ova medalja draža. Nismo poklekli ni u jednom trenutku, nisam gubio nadu ni kada smo maltene ostali bez igrača. Zaista retko komentarišem suđenje, ali ako sam ja zaslužio isključenje u četvrtoj četvrtini, onda je njihova celokupna klupa morala da bude isključena već na početku – jasan je selektor Srbije Dejan Udovičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari