Ni dan pred Partizanovu premijeru u ovogodišnjoj Ligi Evrope meč sa AZ Alkmarom nije bio udarna tema u Humskoj 1. Od subotnjeg poraza u večitom derbiju više se priča o smeni trenera Zorana Milinkovića, označenog kao glavnog krivca za taj i ista dva kiksa u osam dosadašnjih supeligaških kola, uz obaveznu licitaciju imenima mogućeg naslednika, nego o onome što crno-bele očekuje u večerašnjem duelu s gostima iz Holandije.

– Očekivao sam da će promena formacije biti iznenađenje i da ćemo njome napraviti prevagu, ali više je nego očigledno da sam pogrešio u toj ideji. Protiv AZ Alkmara ćemo se vratiti letos uspostavljenom modelu 4-3-3. Sa ove distance čini mi se da bi bilo bolje da smo na isti način igrali u derbiju, ali moja procena nije bila dobra – priznao je ličnu odgovornost Milinković.

Mada mu uprava iz dana u dan ponavlja čvrstu podršku u javnosti zapravo u tajnosti uveliko traga za boljim rešenjem na mestu šefa stručnog štaba. Ni, od dela klupskih čelnika, još zaštićen kormilar „parnog valjka“ ne krije da mu je status na klimavim i staklenim nogama.

– Ja ću izdržati – kratko, ali nedvosmisleno je poručio šef Saše Ilića i društva pred možda oproštajni prelazak preko terena u ulozi trenera srpskog šampiona.

– Verujte da sam samo fokusiran na ono što radim, na tim i utakmicu. Ne bih išao van tog okvira. I do mene dolaze svi neprijatni momenti, a trebalo bi ih prevazići. Ne bih komentarisao zašto je stav javnosti ovakav, ali mislim da smo ispunili ciljeve koje je klub pred nas postavio pred početak sezone. Ovo su isti oni igrači koji su eliminisali Steauu, ostvarili finansijsku dobit za klub, bez obzira na to ko šta piše i kako ocenjuje. Verujem u ovu ekipu i u naše fudbalere, jer imaju dosta potencijala, a u danima koji dolaze pokazaće da su pravi.

Svestan da to neće biti lako, jer ovakva talasanja ne mogu da, makar, ne okrznu odnose i radni elan u svlačionici.

– Atmosfera je dobra, ali nije onakva kakva bi trebalo da bude. Ne mogu da kažem da je kao ranije, jer je ambijent drugačiji kad se pobeđuje. Međutim, pričali smo dosta, smatram da će momci reagovati baš kako navijači žele. Svima nam je teško pao poraz u derbiju, mi jesmo profesionalci, ali imajte u vidu i da smo navijači Partizana.

Bez obzira što ga, u slučaju dogovora s nekim od kandidata za novog trenera (Veljkom Paunovićem, Nebojšom Gudeljom, Darkom Milaničom…), možda ni pobeda protiv trinaestoplaniranog tima Eredivizije (jedna pobeda, dva remija i dva poraza u pet kola) ne bi zadržala na sadašnjem poslu, ovog proleća dovedeni trener veruje da crno-beli mogu do bodova).

– Očekujem pravu reakciju naših igrača. Da pokažu da nisu zaboravili da igraju fudbal. Na primer, da prevaziđemo probleme koji postoje u poslednjoj liniji. Mislim da će utakmica biti sadržajna i interesantna. Čeka nas veliki izazov. Pobedom nad De Grafšapom AZ je najavio izlazak iz krize. Dosta je promenio tim u odnosu na minulu sezonu i polako hvata ritam. Najčešće igra u formaciji 4-3-3, dakle tipično holandski. I vrlo uporno. Nećemo imati lak posao – upozorava Milinković.

Ilić rekorder

Saša Ilić je već srušio mnoge rekorde u klupskoj istoriji, zadavši pride domaće zadatke nekim novim naraštajima u srpskom klupskom fudbalu, a večeras bi mogao da pomeri granicu i UEFA takmičenjima. Ako (verovatno) uđe sa klupe legendarni kapiten, sjajnog pasa, postaće fudbaler s najviše nastupa u (zbirno) svim kupovima pod jurisdikcijom Evropske fudbalske federacije (119).

STADION: Partizana. KAPACITET: SUDIJA:

PARTIZAN: Ž. Živković, Vulićević, Balažic, Dornelas (Ćirković), Leković, Jevtović, Brašanac, Babović, A. Živković, Abubakar, Šaponjić (Božinov). Trener Zoran Milinković.

AZ ALKMAR: Rohe, Johanson, Brežančić, Van der Linden, Guveleu, Henriksen, Rienstra, Van Overem, Huperts, Jahanbakš, Jansen. Trener: Džon van den Brom.

 

Stolica da objasni

Milinković nije hteo da troši mnogo vremena na priču o razlozima, povodu i okolnostima odlaska Ilije Stolice sa mesta pomoćnog trenera, o čemu postoji nekoliko teorija.

– Zahvalio bih se gospodinu Stolici na angažmanu i poželeo uspeha u daljoj karijeri. Moji komentari na ostale navode su nepotrebni, jer su oni neistiniti. Ne bih ni o tome kako je bilo na rastanku, pravi sagovornik za to vam je upravo Stolica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari