Vaterpolisti Srbije i Italije u klinču za planetarnu titulu – drugi čin. Pre nešto više od mesec dana „plavi delfini“ su dobili „azure“ u finalu Svetske lige u Firenci, a ove subote u dalekom Šangaju iste ekipe će odlučiti pobednika Svetskog prvenstva. Obe selekcije su kroz „iglene uši“ stigle do kraja zlatnog puta, naša pobedom u spektakularnom meču s Mađarskom, a protivnik trijumfom u velikom vodenom ratu s Hrvatskom. Prvi se nadaju reprizi duela sa Apenina i odbrani trofeja iz 2009, a drugi revanšu za poraz i skoro dve decenije čekanom povratku na tron.


– Ta utakmica i pobeda ništa ne znače i nemaju nikakve veze sa susretom kojim zatvaramo ovo prvenstvo. Imamo veliku priliku da (p)ostanemo svetski prvaci i ne bi smeli da je propustimo – tvrdi Nikola Rađen, kao i ostali srpski igrači ponosan na retko viđen preokret u derbiju protiv Mađara.

Filip Filipović, jedan od junaka dobijenog polufinala, upozorava na odbranu Italije, koja je ovoj selekciji najjači adut kao i našoj.

– Doveli su je do savršenstva. Jaki su i u pojedinačnim kontrama. Nimalo naivan protivnik. Ovo im je treće uzastopno finale na velikim takmičenjima, a to ne može biti slučajno. Spremni smo za veliku borbu.

Andrija Prlainović najviše ceni timski duh ekipe selektora Alesandra Kampanje, s čijim je povratkom, pre dve godine, počeo uspon nekada velike reprezentacije.

– Nikada nisu igralo tako kolektivno. Golman Tempesti je vođa tima, ali imaju još nekoliko vrhunskih igrača poput Gala, Đorđetija i Feluga. Svi su podređeni ekipi.

Kapiten Vanja Udovičić ključ uspeha traži u pravilnom prilazu meču i rivalu.

– Ne smemo ni jednog trenutka da se opustimo, niti da ih potcenimo. Najvažnije u ovom meču je da sebe smirimo i na pravi način uđemo u duel. Ako uspemo onda imamo velike šanse da pobedimo.

Kao i svaki put pred duele s, van bazena najuticajnijim, Italijanima selektor Dejan Udovičić upozorava na „bočne talase“.

– Ne smemo da reagujemo na uobičajene italijanske provokacije i simuliranje, a ni na sudijske odluke. To bi bilo pogubno za ekipu ima odličnu priliku da drugi put za redom trijumfuje na Svetskom prvenstvu. Ne želimo da odbranimo Rim već da osvojimo Šangaj. Biće teško, jer su Italijani pre svih počeli pripreme za ovo SP, s malo igrača sa klupskog fajnal-for a, ali uzdam se u naše iskustvo, kvalitet i jak timski duh. Oni su nas i doveli dovde – zaključuje mladi, a već već vrlo trofejni stručnjak s klupe reprezentacije Srbije. 

Mađari i Hrvati za bronzano odličje

U utakmici za treće mesto sastaju se reprezentacije Mađarske i Hrvatske. Naši severni susedi su aktuelni olimpijski šampioni, a selekcija bivše jugoslovenske republike u Kinu je došla kao pobednik prošlogodišnjeg prvenstva Evrope, pa valja očekivati dobar vaterpolo i žestoku borbu za bronzu.

Vanja Udovičić i Slobodan Nikić jure rekord

Ukoliko stignu do vrha pobedničkog postolja u Šangaju, kapiten Vanja Udovičić i centar Slobodan Nikić ući će u anale srpskog vaterpola kao jedini vlasnici tri zlata sa SP, jer su obojica bili akteri Mundijala 2005. i 2009. Osim njih, dva prva mesta na svetu ima samo još legendarni Igor Milanović (1986, 1991).

Srbija za peto, Italijani za treće zlato

Naši vaterpolisti imaju četiri svetska zlata. Pod imenom Jugoslavija trijumfovali su 1986. u Madridu i 1991. u Pertu, kao Srbija i Crna Gora 2005. u Montrealu, a kao Srbija 2009. u Rimu. Italijani imaju dva najsjajnija odličja, sa SP 1978. u Berlinu i 1994. u Rimu, kada je za „azure“ igrao i sadašnji selektor Alesandro Kampanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari