Vranje peta opština gde se pojavila bolest "Kvrgave kože" 1

Laboratorijske analize uzoraka zaraženih grla u selu Gradnja u Poljanici, potvrdile su sumnje da se virus „kvrgave kože“ koji napada stoku pojavio i na teritoriji Vranja, rekao je novinarima Aleksandar Janjić, gradski većnik za poljoprivredu.

Po procedurama koje propisuje Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, zaražena grla će biti uništena. Nadležne inspekcijske službe i članovi Gradskog štaba za vanredne situacije su na terenu i preduzimaju sve potrebne mere u skladu sa zakonom – kaže Janjić.

On je precizirao da se razmatraju tri moguće lokacije na području Poljanice, Barelića i Gradnje, gde bi se uz primenu sanitarno higijenskih mera vršilo zakopavanje ubijenih grla stoke.
Direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu Miodrag Milković rekao je za Danas da u poslednja četiri dana nisu registrovani novi slučajevi širenja virusa, a da je zbog zaraze već ubijeno više od pedeset grla stoke, najviše u selu Ljiljance.

 Naše ekipe su na svim potencijalnim žarištima vršili zaprašivanje protiv komraca koji prenose smrtonosni virus i do sada smo u ove namene potrošili više od 1,6 miliona dinara – navodi Milković, smatrajući da će situacija biti mnogo bolja „kada počne vakcinacija stočnog fonda na širem području juga Srbije“. Informacije sa terena govore da je situacija pod kontrolom u opštinama Surdulica i Trgovište, gde je avio zaprašivanje protiv komaraca, sprovedeno proteklog vikenda, dalo najbolje egfekte.

I dalje najsloženija situacija je u opštini Bosilegrad gde je prema podacima do sada ubijeno više od 160 grla stoke, dok je procedura provere u toku na još najmanje stotinak goveda u brdsko planinskim selima uz granicu sa Bugarskom.

– Pokušavamo da u skladu sa našim skromnim mogućnostima delujemo na terenu, ali spas od desetkovanja stočnog fonda ovde još nije na vidiku. Tek kada budemo dobili vakcine pokušaćemo da spašvamo šta se spasti može. Dotada, činimo maksimalne napore, uz podršku stručnjaka iz Niša, da ubijena grla stoke neutrališemo u skladu sa higijensko sanitarnim merama uprkos velikim vrućinama – navodi za Danas Vladimir Zaharijev, predsednik opštine.

 

Sprečena veća šteta
Stočne pijace na području vranjske i bujanovačke opštine do daljnjeg su zatvorene, a zabranjena je i svaka vrsta prometa stoke dok traje zaraza koju prenose komarci. Šteta se već sada meri u stotinama hiljada evra, ali sasvim sigurno je, kako navode sagovornici Danasa, da bi ona bila i veća da nije bilo „pravovremene i efikasne akcije nadležnog ministarstva i posebnog štaba za reakciju protiv virusa „kvrgave kože“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari