Uzdigle su se naše odbojkašice kao ptica Feniks nakon uvodnog poraza od Kine; nanizale su sedam pobeda na Svetskom kupu u „protivvrednosti“ od 18 bodova i trenutno četvrtog mesta na tabeli, tri kola do kraja iscrpljujućeg takmičenja u Japanu. Prve dve reprezentacije na kraju ligaškog sistema plasiraće se na Olimpijske igre 2016.

Zbog tri trijumfa od 3:2 (Japan, Rusija, SAD) izabranice Zorana Terzića osvojile su šest od maksimalnih devet bodova, tako da zaostaju za najvećim rivalkama Rusijom, SAD i Kinom četiri odnosno tri poena. Na tri kola do kraja – počevši od petka – pobede nad Kubom (8.00), Kenijom i Argentinom se podrazumevaju, po mogućstvu sa maksimalnih 3:0, eventualno 3:1, u suprotnom računale bi se kao porazi. Ni u tom slučaju plasman Srpkinja na Olimpijske igre ne bi bio osiguran, već bi zavisio od rezultata najvećih konkurenata Rusije, SAD, Japana i Kine.

Situacija bi donekle mogla da bude jasnija već u petak kada se Ruskinje sastaju sa SAD, dok Kineskinje očekuje meč sa Dominikanskom Republikom. Ukoliko Ruskinje savladaju Amerikanke našim damama bi se naglo povećale šanse za prolaz do drugog mesta na tabeli.

– Čekaju nas tri utakmice u kojima smo realno favoriti, ali nažalost, čak ni sa tri pobede nismo sigurni putnici na Olimpijske igre. Igraćemo do kraja najbolje što umemo i čekati rasplet situacije – svestan je selektor Terzić da određene kockice moraju da se poklope kako bi već posle prvog turnira odbojkašice Srbije kaparisale karte za Rio.

Ruskinje dobrano drže sudbinu naših odbojkašica u svojim rukama, jer već u subotu njihov duel sa Kineskinjama mogao bi da bude od presudnog značaja po Srbiju. Pobeda „zbornaje“ značila bi i automatsku eliminaciju Kineskinja iz dalje trke za plasman među dve najbolje selekcije na kraju Svetskog kupa. Naše odbojkašice navijaće za Japanke u meču sa SAD istog dana, dok će domaća selekcija odigrati sa Kineskinjama duel u poslednjem kolu 6. septembra kada će i definitivno biti poznato koje će dve selekcije otputovati u Rio naredne godine. Njihov duel je poslednji na programu, a ishod će sigurno zanimati i Jelenu Nikolić i saigračice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari