Najbolji teniser sveta Novak Đoković je Novu godine počeo kao i što je završio prošlu – osvajanjem trofeja. U finalu turnira Dohi pobedio je Španca Rafaela Nadala u dva seta, sa 6:1, 6:2 i osvojio 60. trofej u karijeri.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Bio je to 47. međusobni duel Đokovića i Nadala i 24. pobeda srpskog tenisera koji je, načinom na koji je do nje stigao, na početku sezone poslao snažnu poruku svim rivalima. Novak je savladao Nadala deveti put u poslednjih deset mečeva i čini se da za španskog tenisera više nije pitanje kako da stigne do pobede protiv prvog igrača sveta, već kako da osvoji set, jer već peti duel zaredom gubi sa nulom.

Tenis koji je igrao Đoković u pojedinim trenucima je delovao gotovo nestvarno savršeno, tako da se sticao utisak da igra protiv stotog, a ne protiv jednog od najboljih igrača ikada. Nadal poene nije gubio zbog grešaka, kojih je imao koliko i Đoković, već je Novak pravio neverovatne vinere.

Samo u prvom gemu izgledalo je da će to biti neizvestan duel, jer je Đoković bio primoran da spasava brejk loptu. Kada je dobio uvodni gem lako je u drugom oduzeo servis protivniku i stekao prednost, koju je potom uvećao na 3:0. Nadal je tada, uz dosta problema, uspeo da dobije svoj servis gem i da smanji zaostatak na 3:1 i ispostavilo se da je to bilo sve što je uradio u prvom setu. Za njega je

posebno frustrirajuće bilo što je igrao veoma dobro, ali je Novak i najteže udarce vraćao s lakoćom. Kada je na startu drugog seta Đoković napravio i treći brejk, bilo je jasno da će nastaviti neverovatnu pobedničku seriju iz 2015. godine. Sve što je Nadal uspeo da uradi je da osvoji dva gema i da izbegne ponižavajući poraz.

Trijumfom u Dohi Đoković je osvojio 205 poena, jer je prošle godine

na ovom turniru ispao u četvrtfinalu. To je veoma važno, je je Doha jedno od retkih takmičenja na kojima Novak ove godine ne brani titulu.

Nadal: Niko nikad nije igrao ovako

Iako je osvojio samo tri gema Rafael Nadal je posle meča pokazao je izuzetan fer-plej i odao je priznanje Novaku Đokoviću za igru koju je pružio.

– Niko nikada nije ovako igrao. U ovakvim uslovima, u noćnim mečevima i bez vetra, teško je imati bilo kakve šanse protiv Novaka. To što sam izgubio 6:1, 6:2 nije zbog toga što sam bio loš, već zato što je on bio savršen. Ako bude nastavio ovako da igra u Australiji, biće teško bilo kome da ga dobije – rekao je Nadal.

Đoković: Ovo je najbliže perfekciji

– Sve je išlo kako treba, mogao sam slobodno da udaram, osećao sam se prijatno pri svakom udarcu. Postoje dani u kojima vidite lopticu kao da je lubenica, a ovo je bio jedan od tih dana. Mislim da je ovo najbliže perfekciji. Nisam izgubio set cele nedelje. Kada je bilo najpotrebnije, u meču sa jednim od mojih najvećih rivala, uspeo sam da odigram najbolje, što mi daje samopouzdanje pred nastavak sezone. Igram tenis života i trudiću se da cenim te trenutke na terenu i da koristim svoj visoki nivo samopouzdanja. Znam da to ne može da traje večno, ali ja ni ne razmišljam mnogo unapred – zaključio je srpski teniser.

Trijumfom u Dohi Đoković je obezbedio prvo mesto na ATP listi barem do devetog maja ove godine, što znači da će garantovano biti 197 nedelja na vrhu.

Jelena pobedila, Ana izgubila

Najbolje srpske teniserke Ana Ivanović i Jelena Janković ostvarile su polovičan učinak u prvom kolu turnira u Sidneju.

Ana Ivanović, koja je dobila specijalnu pozivnicu organizatora za učešće na turniru, poražena je od Čehinje Karoline Pliškove sa 6:4, 6:2, posle jednog sata i 20 minuta igre.

S druge strane, Jankovićeva je upisala prvi trijumf ove sezone, pošto je slavila protiv Koko Vandeveg sa 6:3, 6:4, a taj meč je trajao sat i 24 minuta.

Jankovićevu u drugom kolu čeka susret sa pobednicom duela između Italijanke Sare Erani i Karle Suares Navaro iz Španije.

Lajović bez glavnog žreba u Sidneju

Srpski teniser Dušan Lajović nije uspeo da se plasira u glavni žreb turnira u Sidneju, pošto je poražen od Francuza Nikole Maua.

Lajović, koji je bio postavljen za šestog nosioca kvalifikacijama, u poslednjem kolu izgubio je od Maua sa 7:6, 3:6, 6:2, posle jednog sata i 49 minuta igre.

Iako je Lajović pružio veliki otpor favorizovanom francuskom teniseru. Srpski teniser se sjajno borio u prvom setu koji je odlučen u taj-brejku, da bi sigurno uveo meč u treći set, ali u njemu je ostao bez snage i Mau je rutinski rešio meč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari