Najbolja muška odbojkaška reprezentacija Srbije počinje danas takmičenje u četvrtfinalnoj grupi na Svetskom prvenstvu u Italiji. Protivnik je selekcija Argentine, a ovaj meč umnogome bi mogao da odredi konačan plasman na šampionatu. U grupi P nalazi se još Rusija, a samo prvoplasirani će nastaviti put ka medaljama. Upravo zbog toga rezultatski neuspeh u duelu sa „gaučosima“ verovatno će značiti oproštaj od pobedničkog postolja. Svestan je toga i primač servisa Bojan Janić, koji je u odsustvu Nikole Grbića i Ivana Miljkovića predvodio saigrače do medalje tokom leta u Svetskoj ligi.

– Eventualni poraz od Argentinaca može mnogo da nas košta. Dobro ćemo pripremiti meč jer ih shvatamo krajnje ozbiljno. Malo smo umorni od puta, ali moramo to da prevaziđemo jer želimo da osvojimo medalju na SP. Naš cilj je da se protiv Rusa borimo za mesto u polufinalu, a taj duel će nositi takav značaj samo ako najpre pobedimo „gaučose“ – rekao je Janić.

Argentina je značajno popravila igru u odnosu na izdanja u Svetskoj ligi ove sezone. U prvoj fazi takmičenja savladala je selekcije Venecuele (3:0) i Meksika (3:1), ali je i doživela poraz od reprezentacije SAD (1:3), dok je u nastavku turnira ostvarila identične pobede od 3:1 nad Francuskom i Japanom i kao prvoplasirana iz grupe M izborila se za odmeravanje snaga sa Rusijom i našom selekcijom. Dragan Stanković veruje da će selekcija Srbije pružiti kvalitetnu igru koja će biti dovoljna za nastavak trijumfalne serije posle pobeda nad Kubom i Meksikom u drugoj fazi.

– Sigurno je da ekipa Argentine ima kvalitet kada je stigla u treću fazu takmičenja na šampionatu sveta. Dodatni pritisak za nas predstavlja činjenica da sada nemamo prava na grešku jer svaki poraz može značiti oproštaj od medalje. Učinićemo sve da dodatno podignemo nivo igre iz Milana i zabeležimo vrednu pobedu – jasan je srednji bloker „orlova“.

Meč između Srbije i Argentine igra se danas od 17.00 u dvorani Nelson Mandela u Firenci. Samo pobednici grupa u trećoj fazi izboriće plasman u polufinale, koje se igra u Rimu. Ostale reprezentacije razigravaće se za plasman od 5. do 12. mesta.

Kolaković: Najprijatnije iznenađenje na turniru

Selektor reprezentacije Srbije Igor Kolaković ne očekuje nimalo lak zadatak za svoje izabranike u današnjem susretu.

– Argentina je tim koji je najprijatnije iznenađenje na šampionatu, jer igra jako brzo i agresivno. To je potpuno druga ekipa u odnosu na onu protiv koje smo igrali u Svetskoj ligi. Mladi su i nećemo imati nimalo lak zadatak. Naš cilj je polufinale na SP, a prvi korak ka tome jeste pobeda protiv Argentine – istakao je Kolaković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari