Nesvojstveno odbojkašima Srbije, nakon prve faze planetarnog takmičenja dva izrežirana poraza protiv Kanade i Poljske, omogućila su nešto lakši put izabranicima Igora Kolakovića u narednoj fazi Svetskog prvenstva u Italiji. Umesto Bugarske i Brazila, „orlove“ očekuju mečevi u Milanu sa Kubom i Meksikom. Mada svako ima pravo da prilikom kalkulacija izbegne jake selekcije već u ranoj eliminacionoj fazi, bilo je zaista mučno gledati Grbića i saigrače naročito u meču sa Poljskom.

Obe selekcije želele su da izgube utakmicu, što je lepotu odbojke svelo na minimalnu meru. Rizikujući da osim mečeva, izgube ugled koji su godinama stvarale neke prethodne generacije, odbojkaši Srbije sastaće se večeras sa Kubom u pokušaju da na kraju novoformirane grupe od tri tima završe na prvom mestu, kako bi izbegli Rusiju u trećoj rundi Svetskog prvenstva.

Jasno je da su razne „kockarske igre“ uticale ne samo na rezultat već i na sam nastup odbojkaša Srbije. Teško je pretpostaviti kakve su mogućnosti „orlova“ u novoformiranoj grupi. Evidentno je da odbojkaši nisu baš apsolutno sigurni u svoj kvalitet, jer u suprotnom ne bi toliko kalkulisali, rešeni da po svaku cenu izbegnu Brazil i Bugarsku. Iako su mnoge stvari bile očigledne, kapiten „orlova“ uporno tvrdi da se nečasne radnje nisu dogodile u duelima sa Kanadom i Poljskom.

– Nikome nismo poklonili bodove. Protivnicu su jednostavno bili bolji od nas i zasluženo su trijumfovali. Očekuju nas novi izazovi. Moraćemo dobro da izanaliziramo našu igru i da uvidimo gde najviše grešimo – naveo je Grbić.

Mnogo toga ne štima u nastupima Srbije. „Orlovi“ su pred početak prvenstva odigrali nekoliko prijateljskih mečeva sa večerašnjim rivalom. Kubanci imaju atletski izuzetno građene odbojkaše, koji sjajno serviraju. Srbija je upravo najslabija na prijemu servisa, tako da uloga favorita sigurno pripada ekipi koja je u poslednjem duelu za plasman savladala Brazil. Kolakovićevim pulenima nedostaje konstantnost u igri, primači nisu na nivou vrhunskog takmičenja, zbog čega je retko koja akcija sprovedena na pravi način. Igra mora biti znatno brža, a servis mnogo jači, u suprotnom Kuba neće imati previše težak posao da savlada selekciju Srbije na startu druge faze takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari