Najbolji odbojkaši Srbije savladali su sinoć Argentinu u prvom meču četvrtfinalne faze Svetskog prvenstva u Italiji – 3:1 (25:15, 21:25, 25:22, 25:18) i tako stigli nadomak plasmana među četiri najbolje selekcije na planeti, gde će sigurno završiti ako izađu kao pobednici i iz današnjeg duela s još jačom ekipom Rusije.

Kočoperni „gaučosi“ pali su posle samo sat i po igre, od kojih je ona iz prvog seta bila dostojna medalje. Posle uvodnog vođstva rivala, na servis je stao Kovačević i vezao sedam poena, za nedostižnih 7:1, nakon čega Argentina nije imala pravi odgovor. Ali, jeste u narednom, jer su Južnoamerikanci proredili greške, pa naš tim ni pored plus tri u jednom tenutku (13:10) nije uspeo da spreči izjednačenje.

Treća deonica donela je egal borbu. Dugo se igralo poen za poen, ekipe su se smenjivale u vođstvu, ali su „orlovi“ boljom završnicom izborili tri set lopte, već drugu iskoristili i praktično „kaparisali“ pobedu u najvažnijoj utakmici ove runde SP u Italiji. Prvu osetniju prednost u četvrtom, odlučujućem setu Srbi su napravili posle tehničkog tajm-auta. Kovačević je ponovo sjajno servirao, pa su izabranici selektora Kolakovića poveli sa 11:7. Miljković nije iskoristio novu kontru za još veću prednost, zbog čega su se „gaučosi“ dobrim blokom vratili „u život“ (11:11). Stručni štab Srbije tražio je predah u pravi čas, jer su „orlovi“ živnuli, opet raširili krila, odlepili se na 17:12, a onda mirno utakmicu priveli kraju.

Najviše poena za pobednika osvojio je Miljković (20 poena – 18 iz napada, 2 iz bloka), dok se u poraženom timu izdvojio Konte (16 poena).

Igor Kolaković, selektor Srbije: Po rezultatu se ne bi reklo, ali utakmica je bila teška. Bili smo skoncentrisani iako smo imali padove u igri. Bilo je perioda kada su i Argentinci sjajno igrali.

Nikola Grbić, kapiten „orlova“: Postojala je opasnost da nam misli prerano krenu ka Rusima, ali uspeli smo to da prevaziđemo i budemo sto odsto na terenu. Rusi su u najužem krugu favorita. Biće zanimljiva utakmica. Imamo šanse, imam poverenje u nas, a da li je to dovoljno za pobedu – videćemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari