Bez velikog broja asova iz prošlih, zlatnih vremena srpske muške odbojke, s nekim novim klincima na mestu braće Grbić, Meštera, Gerića, Kovača, Vujovića i ostalih momaka koji su nas godinama veselili medaljama, seniorska selekcija Srbije ostvarila je neočekivan i ogroman uspeh na Evropskom prvenstvu u Austriji i Češkoj, pobedom nad Rusijom u polufinalu sa 3:2 (25:23, 17:25, 22:25, 33:31, 15:13). Niko se nije nadao borbi za drugo kontinentalno zlato, ali su izabranici selektora Igora Kolakovića sve demantovali i potpuno zaslužili sinoćnji duel sa starim rivalom Italijom.


Naši odbojkaši napravili su pravi podvig u vrlo dramatičnom meču protiv jedne od najjačih reprezentacija današnjice. Mada im niko ne bi zamerio da su se vratili bez odličja sa EP, jer su se i sami pre starta takmičenja zadovoljavali mestom među prvih šest ekipa i vizom za Olimpijske igre sledeće godine, „orlovi“ su pokazali da uz veliku želju i timski duh mogu da savladaju svakoga. Baš kao protiv „zbornaje“, koju su dobili pre svega velikim srcem i fanatičnom borbenošću. Uspeh još više dobija na značaju ako se uzme u obzir činjenica da je Srbija imala jedan od najmlađih timova na ovom prvenstvu, a naš Uroš Kovačević sa 18 godina i četiri meseca bio „najzeleniji“ akter EP.

Kapiten Ivan Miljković pre polaska u Beč izjavio je da bi penjanje na neki od stepenika na pobedničkom postolju bilo „ravno najvećem dobitku na lotou“ i da je šesto mesto „realan rezultat našeg tima“. Zbog toga nije bilo krio oduševljenje posle trijumfa nad osvajačem minule Svetske lige i prolaza u finale.

– Sad kad smo postigli ovaj rezultat više nemamo šta da izgubimo. Uvek ćemo se potruditi da damo sve od sebe – rekao je Miljković, koji je pre najavio da će se na ovom prvenstvu oprostiti od reprezentacije.

Za selektora Igora Kolakovića ključ uspeha Srbija leži u neverovatnoj želji za pobedom.

– Statistika iz meča s Rusijom nije na našoj strani, ali smo zato ostavili srce na terenu i zasluženo pobedili. Takođe, ne smemo da zaboravimo publiku, koja nam je pomogla u ključnim trenucima. Verujem da naši navijači u Srbiji imaju razloga da budu ponosni na ove momke. Kako god prošli u finalu – smatra sjajni crnogosrki stručnja na srpskoj klupi.

U utakmici za bronzano odličje sastale su se reprezentacije Rusije i bivšeg evropskog prvaka Poljske.

Osam medalja

Naša država je pod različitim nazivima do sada osvojila sedam medalja na šampionatima Starog kontinenta. Prvu još davne 1975. godine, kada je u Beogradu savladana Rumunija u borbi za treće mesto. Isti uspeh ponovljen je četiri godine kasnije, a srpski odbojkaši su se bronzom okitili još na prvenstvima 1995, 1999, 2005. i 2009. Jedino zlato uzeli su pre tačno jednu deceniju, a srebro 1997.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari