Navikli smo da posle svakog uspeha na velikim takmičenjima dočekujemo najbolje srpske sportiste na aerodromima i balkonima, ali dolazak zlatne Milice Mandić, srebrne Ivane Maksimović i bronzanih vaterpolista jedan je od emotivnijih poslednjih godina, najviše zbog načina na koji su odličja osvojena. Pre nego što su se olimpijci pojavili, na aerodromu se mogla videti prava slavljenička atmosfera.

Trubači su neumorno zabavljali prisutne u sat i po ponoći, a mnogi su zaigrali kolo. Sa svih strana mogli su se videti transparenti dobrodošlice koje su uglavnom držala deca iz tekvondo kluba „Galeb“, sa sve opremom karakterističnom za ovaj borilački sport. Navijači su prvo pozdravili olimpijce koji se nisu vratili sa medaljom, desetobojca Mihaila Dudaša, tekvondistu Damira Fejzić, rvača Aleksandra Maksimovića i mnoge druge. Usledio je najveći aplauz upućen Milici Mandić, koja se posle emotivnog susreta sa roditeljima obratila prisutnima.

– Hvala svima koji su nas dočekali, hvala predsedniku Tomislavu Nikoliću što je došao da nas podrži. Sve ovo je veliko iskustvo za mene, a tek posle finala sam saznala da je ovo prva zlatna medalja za Srbiju još od Olimpijskih igara u Sidneju 2000. godine. Veoma sam ponosna na sebe, svog trenera i hvala svima što su nas podržali u svemu tome, a pogotovo medijima i navijačima koji su sve vreme bili uz nas i davali nam vetar u leđa – izjavila je Mandićeva po dolasku na aerodrom „Nikola Tesla“.

Osvajačica srebrne medalje Ivana Maksimović takođe se, uz puno emocija, zahvalila svima i istakla da se naporan rad višestruko isplatio.

– Ponosna sam, bila mi je čast što sam deo ovog tima. Hvala svima na podršci, Olimpijskom komitetu, novinarima, svim prijateljima i porodici posebno. Nadam se da ćemo nastaviti da donosimo medalje i predstavljamo uspešno našu zemlju – izjavila je 22-godišnja Ivana Maksimović.

Kapiten vaterpolo reprezentacije Srbije Vanja Udovičić čestitao je svim predstavnicima naše države na OI, a posebno se osvrnuo i na nastup svog tima u Londonu.

– Hvala svima koji ste došli da nas pozdravite jer to znači da vredimo mi i sve ovo što smo radili. Čestitam svim sportistima koji su učestvovali na Igrama, posebno osvajačima medalja jer su nam dali snagu da osvojimo bronzu. Hoću mojoj ekipi da kažem da su pokazali da su veliki šampioni. Mislio sam da ne može niko da me iznenadi, ali su oni pokazali da imaju veliko srce i hrabrost i pobeđivali u utakmicama kada bi mnogi posustali – pohvalio je Udovičić „delfine“ i zahvalio se svim navijačima koji su uz reprezentaciju i kada gube i kada pobeđuju.

Osvajačima medalja sinoć je priređen i tradicionalan doček ispred Skupštine grada Beograda, a priliku da ih pozdrave imali su i građani dok su u otvorenom autobusu prolazili od Novog Beograda do centra grada.

Divac: Zadovoljni smo učinjenim

– Posebno mi je drago što je i običan narod došao da pozdravi šampione i sve druge predstavnike. Bilo nam je lepo u Londonu prvih i zadnjih dana, ali nam je između bilo teško zbog brojnih četvrtih mesta. Sve je to sport i kada sve saberemo i oduzmemo zadovoljni smo učinjenim – opisao je atmosferu u Londonu predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac.

Nikolić: Svi da se ugledaju na sportiste

– Ponosan sam na sportiste, atmosfera je sve vreme bila sjajna, oni su uspeli u konkurenciji sa celim svetom i Srbija će da se uči od njih. Želim im puno sreće i pozivam sve koji imaju mogućnosti da ulože u sport i nadam se da će se deca ugledati na vas. Ove četiri medalje vrede kao 40 i donele su nam radosti i omgućile da se učinimo ponosnim kao da ih je baš toliko – istakao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Marić: Olimpijci dostojni Srbije

– Najvažnije je da se zahvalim sportistima što su dostojno reprezentovali našu zemlju. Želim da im kažem da ćemo i ubuduće od njih očekivati velike rezultate i da čestitku uputim i trenerima koji su bili angažovani oko sportista kao i Olimpijskom komitetu – izjavila je ministarka omladine i sporta Alisa Marić.

Pokloni za predsednika

Zahvalnost predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću za podršku koju im je pružao tokom celih Igara olimpijci su iskazali poklonima karakterističnim za njihov sport. Milica Mandić je poklonila Nikoliću deo opreme za tekvondo, vaterpolista Vanja Udovičić kapicu, a Ivana Maksimović takmičarski broj 1758 sa kojim je nastupala na Igrama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari