Poznavanje borilačkih veština i bavljenje borilačkim sportovima nekada je bio prestiž kojim su mladi želeli da se kroz sport razvijaju i stiču status u društvu. Poslednje dve decenije sve je više „opasnih momaka“ koji su kroz borilačke sportove želeli da se usavrše da budu opasniji na ulici i tako steknu primat u kriminalnim radnjama.

Međutim, pojavio se i trend gde su dugogodišnji sportisti, u potrazi za egzistencijom, ulazili u svet fizičkog obezbeđenja. Ti momci, ali i devojke, koji prethodno nisu imali veze sa kriminalom, kroz posao obezbeđenja dolaze u vezu sa kriminalnim radnjama, bivaju vrbovani većim zaradama, ulaze polako u kriminalne tokove i posle teško izlaze iz tih voda, pa čak i postaju vođe kriminalnih bandi.

Advokat Marko Nicović objašnjava da ulazak sportista u kriminal počinje spontano, da najpre rade kao obezbeđenje, ali da se onda usavršavanjem dovode do ivice zakona i često je prelaze.

– Kada neko angažuje lično obezbeđenje, važno je da je ta osoba fizički i umećem sposobna da vas odbrani od svih napada, čak i od vatrenog oružja. Najbolje mesto gde možete da vrbujete bodigard su vrhunski sportisti jer oni imaju veštine, mogu da prođu sve provere, a dobri su i za ugled. Što je telohranitelj bolji sportista, cena obezbeđenja je time veća pa je sportistu lakše privući, a poslodavac dobija na prestižu. Međutim, onda se od sportista traži i da nauče da rukuju oružjem, često za to nemaju dozvolu, pa dolaze na ivicu zakona, a ako učestvuju u nekom obračunu, onda je i prelaze – navodi Nicović.

Ljubomir Vračarević, jedan od utemeljivača realnog aikidoa na našim prostorima, ističe da je glavni problem to što ne postoji regulativa i dovoljna kontrola agencija za obuku i fizičko obezbeđenje, pa kriminalce nema ko da filtrira i spreči ih da se kroz sport i treninge usavršavaju za „život na ulici“.

– Zakon o fizičko-tehničkom obezbeđenju je godinama na nivou nacrta i nikako da bude usvojen, što ostavlja ogromnu regulatornu prazninu. U borilačkim sportovima sam decenijama i ne poznajem brojne ljude koji na razne načine otvaraju škole borilačkih veština, u kojima neretko treniraju i usavršavaju se ljudi s one strane zakona. Problem je i sa kvaziagencijama za fizičko-tehničko obezbeđenje. One nisu dovoljno kontrolisane, kandidati za posao ne prolaze sve potrebne kontrole, pa se dešava da svako, pa i kriminalci, mogu da se bave ovim poslom – ističe Vračarević.

On dodaje da je školu za bodigard osnovao pre više od decenije, da je svoje kandidate strogo kontrolisao i odstranjivao sumnjive osobe sa kriminalnom prošlošću, te da je veoma važno da škole nakon obuke stoje iza svojih učenika kada počnu da rade posao. Vračarević zato s ponosom ističe da su njegovi učenici obezbeđivali šest predsednika širom sveta.

„Opasni“ sportovi imaju prednost

Borilačke veštine poput karatea i aikidoa nekada su u Srbiji bile daleko više na ceni, pa gotovo da nije bilo deteta koje ih bar nakratko nije treniralo. Međutim, mladi su se protekle dve decenije okrenuli „opasnim“ napadačkim sportovima koji mogu da posluže i na ulici. Tako se širom zemlje sve češće mogu videti škole i klubovi raznih podvrsta boksa i kik-boksa, kao i MMA koji objedinjuje „najopasnije“ od svih sportova s ciljem da borac bude što ubojitiji.

Poželjni i policajci

Marko Nicović naglašava da su svuda u svetu, osim sportista, na ceni i pripadnici policije koji su prošli obuku, ili su se povukli iz službe. Prema njegovim rečima, policajcima cenu podiže to što znaju borilačke veštine, barataju oružjem i imaju dozvolu, a zbog kontakata u službi često mogu da dođu do određenih informacija koje mogu biti korisne.

Koković: Važno ne preći granicu

– Borilačke veštine su dobre, ali samo ako se koriste na častan način za posao, a ne kao destruktivan vid. Nažalost tu granicu je veoma lako preći. Ako radite kao obezbeđenje sumnjivih osoba provodite vreme sa njima, upoznajete se sa poslom i lako možete zaći u kriminal. Sport je kao zdravo tkivo, funkcioniše dobro, ali samo dok ga ne napadne velika pretnja i uzme pod svoje, kao što su kriminal, korupcija i doping – smatra sociolog sporta Dragan Koković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari