– Najbolji fudbaleri Srbije nisu morali da osvoje ni bod protiv Albanije u pretposlednjem kolu kvalifikacija za prvenstvo Evrope, jer će turnir u Francuskoj svakako pratiti kao obični gledaoci, ali su s tri sinoćna boda u Elbasanu – 0:2 (0:0) „oprali“ neke od brojnih „fleka“ u (najviše svojom krivicom) izgubljenoj borbi za Francusku i, što im je bio specijalan sportski motiv, usporili, možda čak i osujetili plasman na EP reprezentaciji koja ih je zadužila prekidom beogradske utakmice istih selekcija prošle jeseni.

 Prvo poluvreme bilo je prilično nesadržajno, čak dosadno. Niti su domaćini svim silama krenuli u napad, po toliko potrebnu pobedu, niti su gosti probali ofanzivom da im pomrse konce. I jedni i drugi ostali su dosledni sopstvenom stilu – albanski fudbaleri tvrdom fudbalu, s vrebanjem protivničkih grešaka u tzv. opasnim zonama i brzih kontri, a srpski igrači sporom ritmu, s previše mlakih duela i akcija unazad. Otuda premalo šansi.

      Naš tim imao je veći posed lopte, ali samo dva konkretna pokušaja za gol. Kapiten Branislav Ivanović šutirao je vrlo snažno posle Tošićevog kornera na prvu stativu i Tadićevog skretanja dešavanja u sredinu kaznenog prostora, ali iznad prečke (22. minut). Organizator igre Adem Ljajić pronašao je put do „mete“, međutim, njegov pogodak sa sedam, osam metara po sredini mreže opravdano je poništen, jer je pre toga Zoran Tošić naleteo na golmana Etrita Berišu, sprečivši ga da intereveniše na šut prvotimca Intera (36). Crveno-crno bili su još skromniji u završnici, a jedinu priliku za vođstvo, preko Andija Ljilje, Vladimir Stojković je lagano osujetio (9).



      I prvi deo drugog poluvremena prošao je u klaj-klaj sistemu, s previše grešaka u dodavanju i faulova, ali je do kraja ipak bilo duplo više šansi, a u tzv. zaustavnom Aleksandar Kolarov i Adem Ljajić naplatili su terensku inicijativu naše selekcije. Levi bek i plejmejker „orlova“ uradili su ono što nije pošlo za nogom rivalskom centarforu Sokolu Čikalešiju, čiju je visoku loptu Stojković sjajno izbacio u korner  (76). Prvo je Ljajić s desnog boka na drugoj strani na vreme video i lobom uposlio Kolarova, a iskusni defanzivac preciznom niskom loptom u suprotni ugao doneo zasluženo vođstvo (90+1), a onda se asistent, na kraju solo prodora, sam upisao u strelce (90+3). Za veliko slavlje naše klupe i muk na tribinama.

      Posle svega Srbiji ostaje da odigra meč za svoju dušu i fudbalsku čast protiv moćnog Portugala, 11. oktobra u Beogradu, dok Albanija iste večeri mora da dobije Jermeniju u gostima da bi se prvi put našla na jednom velikom takmičenju.

 

      Ivanović i Matić za brigu Murinja



    ]  Dve izmene u srpskom timu bile su iznuđene. Centralni defanzivac Branislav Ivanović sredinom drugog poluvremana ustupio je mesto Dušku Tošiću zbog povrede zadnje lože, a malo kasnije iz sličnog razloga Nemanju Matića je zamenio Ljubomir Fejsa. Što će im dodatno zakomplikovati ionako problematičnu formu i status u Čelsiju, a treneru engleskog prvaka pojačati glavobolju u očajnoj sezoni.

      

           

 

Radovan Ćurčić: Znali šta hoćemo

   

– Znali smo u svakom trenutku šta hoćemo i na kraju smo zasluženo pobedili. Ovo nije samo rezultat rada ovih 90 minuta i poslednjih nekoliko dana, jer je pomaka bilo i u ranijim utakmicama. Moramo ostati mirni, pošto smo u procesu stvaranja, ali ovaj uspeh nam je bio potreban radi samopouzdanja u budućnosti. Stavljamo ga već ad akta, jer nas već u nedelju čeka duel s Portugalom – kaže selektor Srbije.

     

     

 

 Branislav Ivanović: Rezultatska prekretnica



      – Imali smo sve vreme više od igre. Šta više, dominirali smo veći deo meča. Pobeda protiv Albanije može biti rezultatska prekretnica za ovu generaciju, ali i doneti promenu stava javnosti prema nama – smatra kapiten „orlova“.

     

     

Adem Ljajić: Možemo sa svima



      – Pokazali smo da možemo da se nosimo sa svima, samo je potrebno da uvek budemo pravi i ostavimo srce na terenu, kao večeras. Nije bitno ko je dao gol, ali drago mi je što sam posle vrhunskog udarca Kolarova i ja bio strelac – tvrdi jedan od najboljih aktera meča.

     



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari