Dobila ili izgubila sinoćnji duel s Crnom Gorom, borili se za novu titulu kontinentalnog šampiona, protiv pobednika iz meča Mađarska – Italija ili za treće mesto, s poraženim iz tog polufinala, najbolja vaterpolo reprezentacija Srbije je plasmanom među četiri najbolje ekipe na turniru u Budimpešti već ispunila svoj osnovni cilj na ovom prvenstvu.


– Plasman u polufinale ovog EP nam je bio jedan od prvih ciljeva na putu do Olimpijskih igara 2016. Da smo kiksirali, sigurno bi neki to iskoristili da potcene snagu vaterpola kao vrednosti srpskog sporta, mada smo već 15 godina na ivici i samo nas rezultati reprezentacije održavaju na površini – podsetio je selektor Dejan Savić posle slavlja naše ekipe protiv Španije, za prolaz u četvrtfinale, a pre sjajne partije u meču s Grčkom.

Vaterpolo je, uz odbojku, jedini naš kolektivni sport koji u kontinuitetu pravi velike rezultate. Uprkos smanjenju igračke baze, finansijskom kolapsu klupske scene, maćehinskom tretmanu od strane države, koja nikako ne prepoznaje nacionalnu vrednost brojnih medalja sa OI, SP, EP i u Svetskoj ligi i unutrašnjim podelama, naše selekcije, pre svih A, redovno završavaju na pobedničkom postolju. Ova se izborila i s iznenađujućim povlačenjem iz bazena lidera ekipe i najboljeg igrača Vanje Udovičića. S novim selektorom Dejanom Savićem sadašnja generacija je tadašnju obezglavljenost Vaterpolo saveza Srbije, nakon povlačenja političara Zorana Babića s predsedničke funkcije samo nekoliko meseci posle izbora, i totalnu konfuziju u funkcionisanju VSS, platila sedmim mestom na prošlogodišnjem SP u Barseloni, ali se već na ovom EP vratila na stazu uspeha. I pliva ka odličju.

Ako ga osvoji biće to devetnaesta medalja od osamostaljivanja Srbije leta 2006, posle dve na Olimpijskim igrama, isto toliko na šampionatima sveta i FINA Kupu, četiri na prvenstvima Evrope i osam u Svetskoj ligi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari