Da su od samog početka borbe za Evropsko prvenstvo bili ozbiljni, motivisani, složni i energični kao u dva poslednja kola, protiv Jermenije (2:0) i Albanije (2:0), mada su objektivno i tih 180 minuta odigrali ispod nivoa potrebnog za vrhunske rezultate, odnosno ispod maksimalnih timskih i ličnih mogućnosti, najbolji fudbaleri Srbije bi u zaključnom meču kvalifikacija za takmičenje sledećeg leta, s Portugalom ove nedelje, overavali ili jurili direktan odlazak u Francusku ili prolaz u baraž. Ovako im ostaje da, na talasu dve solidne partije i ohrabrujuća rezultata, zapnu iz sve snage protiv pobednika I grupe, kako bi novim pozitivnim ishodom sebi dali vetar u leđa pred start trke za šampionat sveta u u Rusiji 2018.

         I krenuli s vraćanjem kredibiliteta kod domaćih navijača, sitih njihovog sporog i jalovog fudbala pod geslom „pređi brigo na drugoga“. A željnih stoprocentnog davanja u nacionalnom dresu na svakom meču (kao u slučaju golmana Vladimira Stojkovića), jednostavnog i brzog loptanja (idealan primer Nemanja Matić) ili recimo lucidnih poteza s konkretnim efektima, kakvi su bili gol Adema Ljajića u 93. minutu gostovanja u Elbasanu ili njegova asistencija za pogodak Aleksandra Kolarova, takođe u utakmici s Albancima. Ne moraju „orlovi“ da pevaju himnu iz petnih žila, da na terenu umiru u lepoti, na okupljanja dolaze u jeftinoj garderobi i kolima ni izlaze po bibliotekama i muzejima da bi ih nacija i mediji (za)voleli kao trofejne vaterpoliste, atletičare, odbojkaše…, mada i jedni i drugi umeju da udaraju nisko i bez razloga. Dovoljno je samo da imaju pošten odnos prema reprezentaciji i uvek daju sve od sebe (koliko god to bilo) – (ne)znanje selektora, njihovo menjanje kao na traci i prljave igre za vlast u srpskom fudbalu, preko svlačionice „orlova“, neka su druga tema.



 

             Jermeni i Albanci pripadaju drugoj, pa i trećoj evropskoj klasi, zbog čega bodovi osvojeni protiv njih ne mogu biti reper kvaliteta Dušana Tadića, Zorana Tošića, Aleksandra Mitrovića i ostalih, kao što su to dueli s velikanima, a generacije A reprezentacije nisu umele s njima, međutim, poslednji trijumfi bi mogli i morali da budu podstrek za vremena koja dolaze. Dok se okrenemo doći će Mundijal, a njega Srbija posle toliko pucnjeva u prazno i(li), još gore, u sopstvene noge, s masovnom ili doziranom prekomandom najboljih pojedinaca iz redova omladinskih šampiona sveta, jednostavno ne sme da propusti.

             – Ova ekipa pokazuje da reprezentacija napreduje i da čak i u trenutku kada je bez sedam-osam ključnih pojedinaca, koji nisu igrali ili su u Albaniji ispali iz tima, ima fond igrača i perspektivu. Verujem da će A tim vrlo brzo doći do rezultata koje ljudi očekuju – smatra predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić, koji je i sam povlačio poteze na štetu našeg seniorskog reprezentativnog fudbala.

             Selektor Radovan Ćurčić od ranije ne može da računa na povređen štoperski tandem Matija Nastasić i Nikola Maksimović, iz istog razloga s ekipom u ovoj akciji nisu ni krilni vezisti Lazar Marković i Filip Kostić, a u Elbasanu je i z konkurencije ispao i komandant odbrane Branislav Ivanović, što druge momke nikako ne oslobađa obaveze da na Partizanovom stadionu budu pravi. Ili barem probaju da to budu.

 

   Cana: Pobeda sporta



             Kapitenu albanske reprezentacije Loriku Cani nije pravo zbog ishoda meča, ali srećan je što je prošao bez ikakvih incidenata.

             – Pokazali smo svima kako možemo da igramo fudbal i da u našoj međusobnoj utakmici preovladava sport, a ne neke druge stvari. Rezultat nije baš dobar za nas, ali igrali smo dobro. Međutim, Srbija ima kvalitetne i iskusne igrače, koji imaju velike šanse da se plasiraju na Svetsko prvenstvo u Rusiji. Umeli su da stanu na loptu kod 0:0 i u završe meč pobedom – smatra Cana.

             

             

             Ronaldo ne dolazi



             Kristijano Ronaldo predvodio je Portugalce na gostovanju 2007. godine, ali ove nedelje ga nećemo uživo gledati.

             – Razmišljao sam i pre utakmice sa Danskom da u slučaju pobede napravim promene u timu. Želeo sam da poštedim pojedine igrače, a istovremeno da na delu vidim neke koji su do sada manje dobijali šansu. Zbog toga u Beograd ne putuju Kristijano Ronaldo, Tijago i Rikardo Karvaljo – objasnio je selektor Fernardo Santoš.

            

             Vučić: Novac za Nacionalni stadion



             Dan posle pobede u Elbasanu premijer Srbije Aleksandar Vućić u Staroj Pazovi je lično čestitao ekipi na bodovima protiv Albanije i, između ostalog, najavio gradnju Nacionalnog stadiona u Beogradu, kapaciteta 50, 60 hiljada u sledeće tri godine.

             – Ne znam da li može da se preuredi Zvezdin ili Partizanov stadion, ali tu bi bilo svađe. Tih 150 miliona bi bilo dobro trošenje novca i FSS mora da spremi rešenje – obećao je Vučić veliku pomoć države u finansiraju projekta vrednog 250 miliona evra

            



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari