– Sportsmen na terenu i van njega Tomi Robredo mogao je samo da bude deo „pokaznih vežbi“ Novaka Đokovića na startu turnira u Dubaiju. Nole je za nešto više od sat vremena samo „nakvasio“ majicu znojem, razmišljajući verovatno tokom meča kakva ga prilika očekuje u drugom kolu turnira, koji je u karijeri osvajao već u četiri navrata – 6:1, 6:2. Tunižanin Malik Džaziri iznenadio je Mihaila Južnjija u prvom kolu; 121. igrač sveta mogao bi u sredu da postane deo teniske istorije kao protivnik protiv kojeg je Đoković zabeležio 700. trijumf u karijeri. Time bi najbolji teniser sveta ušao u „klub 11“ igrača koji su ostvarili pomenuti niz trijumfa tokom igračkih dana. Od aktuelnih tenisera jedino su Rodžer Federer i Rafael Nadal (775) u navedenom „klubu“, s tim što je Švajcarac prešao magičnu granicu od hiljadu pobeda u karijeri (1.067).

Posle 22 pauze, nakon osvajanja Australijan opena (šesti put u karijeri), Nole je na početku, verovatno najbolje organizovanog turnira na svetu iz serije 500, delovao sveže, raspoloženo i spremno za neke poteze koje ne praktikuje previše, sem u prilikama, kao sinoć, kada je protivnik i previše inferioran. Više nego ubedljivo Novak je predočio protivnicima da je spreman za povratak krune na turniru čiji nagradni fond (2.674.445 dolara) daleko prevezilazi budžete turnira iz iste serije. Prošle godine stao je u finalu, a pretprošle u polufinalu – u oba navrata eliminisao ga je Rodžer Federer, koji ove sezone neće učestvovati na turniru zbog nedavne operacije meniskusa kolena. Potencijalno, najveći rivalmogao bi da mu bude Feliciano Lopez u četvrtfinalu. Kostur je bio tako podešen da su u polufinalu mogli da se sastanu Novak i Viktor, međutim Troicki je već na startu poražen od iskusnog Kipranina Markusa Bagdatisa – 7:6 (7:2), 6:2.

Jelena uspešno startovala u Dohi

Jelena Janković uspešno je startovala na turniru u Dohi. Ona je u tri seta bila bolja od Jane Cepelove iz Slovačke – 6:4, 6:7 (5:7), 6:0. Perfektan set odigrala je kada se činilo da bi psihički mogla da padne posle prosečno odigranog taj-brejka drugog seta. NJu u drugom kolu očekuje duel sa Rumunkom Monikom Nikolesku, koja je na startu iznenadila Sabinu Lisicki – 6:2, 6:2.

Nole „slavi“ godišnjicu

Kako se porazi u finalima i grupi na završnom turniru sezone ne mogu računati kao eliminacije sa turnira, Novak praktično nije eliminisan od 4. januara 2015. kada ga je u četvrtfinalu Katara pobedio Ivo Karlović. Do danas, Novak je igrao isključivo finala. Od poraza u finalu Sinsinatija od Federera, 23. avgusta prošle godine, Srbin je doživeo samo jedan poraz, u grupu u Londonu, koji praktično ništa nije značio, jer je Đoković svakako na kraju osvojio poslednji turnir u 2016. godini. Od Sinsinatija do Dubaija ima skor od 39 pobeda u 40 mečeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari