Briselski sporazum po kome Srbija nema pravo da spreči članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama bila je ideja vodilja Međunarodnog olimpijskog komiteta prilikom odluke da Kosovo postane provizorni član MOK, odnosno da se njegovo punopravno članstvo odloži do decembra. Uprkos tome što je time napravljen veliki presedan, četvorogodišnje lobiranje od strane Kosova urodilo je plodom.

MOK je na primeru Kosova pokazao da moć i novac ne poznaju pravo i pravdu, što se najbolje vidi na primeru uvedenog „tajnog“ glasa prilikom dodele domaćinstava zimskih i letnjih igara. „Podizanje ruke“ u korist jednog kandidata košta milione i to nikome u Međunarodnom olimpijskom komitetu ne smeta. Naprotiv, MOK je odlukom da Kosovo uskoro postane njen član bacilo rukavicu u lice UN. Naime, prema odluci MOK iz 1996. godine članice Međunarodnog olimpijskog komiteta mogu biti samo države koje su prethodno postale deo Ujedinjenih nacija, a Kosovo još uvek nije deo UN.

Presedan koji je napravio MOK olakšaće odluke brojnim međunarodnim sportskim federacijama koje su takođe pod jakim pritiskom da priznaju Kosovo. Takozvano Kosovo punopravni je član nekoliko svetskih i evropskih sportskih federacija (streličarstvo, stoni tenis, softbol, mini-golf, džudo, jedrenje, rukomet, moderni petoboj), pridruženi je član svetske rvačke federacije, a na „čekanju“ je kod boksera, karlinga, tekvondoa i skijanja. FIFA je prošle godine donela odluku da Kosovo može da igra prijateljske utakmice bez nacionalnih obeležja (grb na dresu i himna pre utakmice). Na osnovu priloženog jasno je da odluka MOK predstavlja samo početak procesa prijema Kosova u sve svetske i evropske sportske federacije koji se ne može zaustaviti, već u najboljem slučaju prolongirati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari