Posle odbrane titule u Svetskoj ligi, ove sezone vredne plasmana na Olimpijske igre u Riju de Žaneiru sledećeg leta, vaterpolo reprezentacija Srbije može sebi da dozvoli i ispadanje posle prve faze Svetskog prvenstva u Rusiji, ali to ne bi bio naš najtrofejniji kolektivni sport da „plavi delfini“ uvek i svuda ne žele mesto na pobedničkom postolju. Tako su se pripremili i za večerašnji derbi sa Crnom Gorom, u prvom kolu D grupe, gde se još nalaze Australija i Japan.

Skoro decenijsko rivalstvo i brojni dueli na velikim takmičenjima, sa različitim ishodima, samo podgrejavaju standardno veliki motiv protiv komšija, koji su između ostalog direktni krivci za razočaravajuće sedmo mesto sa planetarnom šampionatu u Barseloni 2013, kada su u četvrtfinalu potopili bivše zemljake.

– Izlišno je trošiti reči na priču o kvalitetu, rejtingu i ambiciji, dobro nam poznatog, rivala. Dovoljno je znati koliko smo uzbudljivih i neizvesnih mečeva odigrali da bi se pretpostavilo šta nas čeka ovde u Kazanju. I njih i nas – ne preuzima ali i ne prepušta ulogu favorita naš selektor Dejan Savić, kojeg je Savez mudro sačuvao posle tog vatrenog krštenja na klupi Srbije, jer mu je nekada veliki igrač od tada doneo dva trofeja u Svetskoj ligi i jedno kontinentalno zlato.

Njegov pomoćnik Uroš Stevanović nešto je rečitiji po pitanju konkretnih vrlina „ajkula“, koji nam dobro pamte preokret i poraz u polufinalu EP 2014, još sveže „šamare“ u FINA kupu i Svetskoj ligi.

– Po sastavu smo tu negde. Odlični su na bekovima, a možda malo slabiji na centrima. Pripremili smo se sa željom da uspostavimo naš sistem igre. Možda smo favoriti na osnovu dosadašnjih rezultata, ali siguran sam da i Crna Gora razmišlja o pobedi – kaže mladi član stručnog štaba srpske reprezentacije, koja je u međuvremenu ostala bez (zbog dopinga) suspendovanog Nikole Rađena, a dobila perspektivne debitante na SP Savu Ranđelovića i Nikolu Jakšića.

Jedan od iskusnijih u srpskom timu, Andrija Prlainović, ističe ulazak u meč kao ključnu kariku u borbi za premijerne bodove.

– Ne smemo dozvoliti da utakmica krene u pogrešnom smeru, jer je naš iskusan i odličan rival zna kako se igraju ovakvi mečevi „na nož“. Verovatno će još jednom jedna lopta, odbrana ili kiks odlučiti pobednika.

Milan Aleksić, pak, podseća da ishod ovog meča ne može presudno uticali na krajnji učinak u Kazanju, jer je realno da oba aktera derbija odu u nokaut fazu.

– Ni jedan rezultat u ovom susretu nema epohalnu vrednost. Važno je da damo sve od sebe, jer ima vremena za ispravljanje stvari. I da budemo najjači kada je najpotrebnije. Tek smo na početku dugog takmičenja.

Presedan FINA

Tuđom voljom Gocić, Filipović, Mandić, braća Pijetlović dan pred prvu utakmicu odradili su samo jedan od dva zakazana treninga. Mimo uobičajene procedure i prakse Svetska plivačka i vaterpolo federacija odredila je našu ekipu i Mađarsku da pre početka turnira prođu doping test, što je zahtevalo promenu režima rada, pa je selektor Savić morao da otkaže sparing sa Japancima.

Perović priziva loš dan

Crnogorski selektor Ranko Perović prednost je dao Srbiji.

– Teška utakmica sa velikim timom. Nadam se da će baš protiv nas imati loš dan, a Crna Gora odigrati svoj najbolji vaterpolo. U svakom slučaju biće to spektakl za ljubitelje našeg sporta.

Deset medalja

Srbija je pre i posle osamostaljivanja odnela deset medalja sa Svetskih prvenstava i to četiri zlatne (1986, 1991, 2005, 2009), dva srebra (2001, 2011) i četiri bronzana odličja (1973, 1978, 1998, 2003).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari