Ratnici naspram elegancije 1FotoČ FoNet Ap

Došlo je vreme da se svode računi u Ligi šampiona za ovu sezonu. Dva madridska kluba, Real i Atletiko, odlučivaće večeras u Milanu od 20.45 o novom osvajaču najkvalitetnijeg klupskog fudbalskog takmičenja u Evropi. Klub sa „Santijago Bernabeua“ bi novim podizanjem „ušatog trofeja“ stigao na kotu 11 po broju odličja u finalima, dok bi njegov gradski rival Atletiko eventualnim trijumfom došao do svog evropskog prvenca upravo protiv ekipe koja ga je pre dve sezone sprečila u ovoj nameri.

Biće ovo sudar dva različita pristupa fudbalu, Simeoneove discipline i igre na rezultat i elegancije praćene potezom više Ronalda i saigrača.

Dugo su čekali Realovi fudbaleri na desetu titulu evropskog prvaka. Čitavih 12 sezona trebalo je slavnom madridskom klubu da se ponovo okiti trofejom Lige šampiona nakon što je sadašnji trener „kraljevića“ Zinedin Zidan majstorijom protiv Bajera iz Leverkuzena rešio pobednika. Posle više od decenije posrtanja i jalovih pokušaja, pobedom protiv gradskog rivala Atletika u maju 2014. u Lisabonu osvojena je jubilarna „la decima“, a večeras je prilika da se protiv istog protivnika još jednom podigne veliki trofej. Ekipa Dijega Simeonea je bila na korak od osvajanja evropskog prvenca, ali je kapiten Reala Serhio Ramos golom u nadoknadi vremena izjednačio rezultat, da bi u produžecima Bejl, Marselo i Ronaldo u potpunosti raspršili nadu „jorgandžijama“.

Ove sezone obe ekipe su poklekle u finišu prvenstvene trke pred probuđenom Barselonom, Kup Kralja je takođe izmakao pa je osvajanja Lige šampiona prioritet koji su finalisti postavili pred odlazak na odmor. Crveno-beli deo Madrida je na putu do finala iza sebe ostavio višestruke osvajače najpopularnijeg evropskog fudbalskog takmičenja, Barselonu i Bajern, dovodeći do savršenstva zamisao argentinskog stručnjaka o ne previše atraktivnoj, ali čvrstoj i disciplinovanoj igri koja daje rezulatate i protiv najvećih.

Sa druge strane, bogatiji klub iz španske prestonice je veći deo nokaut-faze Lige šampiona igrao toplo-hladno. Bez problema su savladali Romu u osmini finala ukupnim rezultatom 4:0, dok su u mečevima protiv Volfsburga i Mančester sitija, iako uspešno okončanih, dobrano zabrinuli svoje pristalice. Nasuprot tome što su „jorgandžije“ imale teže protivnike u dosadašnjem toku takmičenja, statistika je na strani bogatijeg kluba. Zidanov tim je ove sezone postigao 27 golova naspram Atletikovih 16 u Ligi šampiona, uz znatno bolje parametre u svim segmentima igre. Međutim, finalni meč će biti priča za sebe u kome sve do tada urađeno gubi značaj.

Meč sudi engleski arbitar Mark Klatenburg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari