Preko Bergama i Rija de Žaneira do konačnog cilja u Kazanju – tako bi se mogla opisati ovogodišnja letnja maršruta najboljih vaterpolista Srbije pod selektorskom komandom Dejana Savića. „Plavi delfini“ su se lagano kvalifikovali za završni turnir Svetske lige u Italiji, tamo sa šest pobeda, začinjenih velikim preokretom u finalu sa Hrvatskom, osvojili deveti trofej u najmlađem vaterpolo takmičenju planetarnih razmera, ček na 100.000 dolara i najvredniju nagradu u vidu direktnog plasmana na Olimpijske igre u Brazilu 2016, čime su sebi podigli borbeni moral i rezultatsku lestvicu za Svetsko prvenstvo u Rusiji (26.07-08.08).


– Najlepše je kada se zadati cilj ostvari na početku sezone, kao što mi učinili plasmanom na Olimpijske igre u Riju. Međutim, za nas vaterpoliste nikada nema opuštanja. Predstoji nam Svetsko prvenstvo, gde takođe imamo velike ambicije. Naučeni smo da uvek idemo na visok plasman. Tako će biti i u Kazanju. Već od četvrtka ćemo početi da se spremamo za šampionat u Rusiji – podseća na dugu trofejnu tradiciju srpskog vaterpola kapiten našeg tima Živko Gocić.

Neverovatan sportski dan za Srbiju, u kojem su se košarkašice popele na krov Evrope, a odbojkaši trijumfom nad velikom Italijom overili plasman u završnicu Svetske lige, ostavio je utisak i na vođu vaterpolista.

– Čestitam sportskoj Srbiji na uspesima. Pokazali smo da smo sportska nacija u poslednjih sedam dana – kaže Gocić posle sedmice koju je obeležila i žetva medalja srpskih sportista na prvim Evropskim igrama u Bakuu.

Dušan Mandić ima razlog više za sreću i ponos, pošto se iz Bergama vratio kao zvanično najbolji igrač fajnal-ejta.

– Ovo priznanje je svako od nas mogao da dobije. Postao sam MVP turnira samo zahvaljujući ekipi – skroman je dvadesetjednogodišnjak iz Kotora, kojem je ovo već treće zlato u Svetskoj ligi.

Srbija u Kazanj odlazi kao najtrofejnija vaterpolo nacija, jer je, što kao samostalna država, što kao članica velike i male Jugoslavije, osvojila 10 odličja i to četiri najsjajnija, dva srebrna i četiri bronzana. Naš večiti rival Mađarska ima isti bilans, s tom razlikom što ima jednu manje titulu. Filipović, Prlainović, Aleksić, braća Pijetlović i ostali verovatno će i na ovom SP u nekom trenutku odmeriti snage s komšijama, pod uslovom da prvo uspešno obave posao u konkurenciji sa Crnom Gorom, Japanom i Sjedinjenim Američkim Državama (D grupa).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari