Najbolji vaterpolisti Srbije trgli su se posle poraza od svetskog prvaka Mađarske i remija s olimpijskim pobednikom Hrvatskom i trijumfom nad Španijom – 8:6 (2:2, 1:0, 1:1, 4:3), u zadnjem kolu prve faze turnira, obezbedili prolaz u četvrtfinale prvenstva Evrope u Budimpešti.

A, od epiloga sinoćnjeg duela domaćina turnira i Hrvata zavisi s kog mesta u B grupi će branilac titule u borbu za “top četiri” (verovatno drugog) i na koga će prvo u eliminacionoj rundi (verovatno trećeplasiranu Grčku iz A grupe).

U meču s dosta plivanja i oštrih duela, čvrste odbrane i slabe realizacije na obe strane, naši igrači su se, čak i u prvoj i trećoj “nerešenoj” četvrtini, više pitali za rezultat. Umeli su izabranici selektora Dejana Savića da žure s šutevima i maše iz izglednih prilika, pa i u situacijama brojčane nadmoćnosti, koje im i dalje ne ide od ruke, ali nisu nijednog trenutka gubili glave. Ni kada su prokockali 2:0 u startnih osam minuta, ni kada im je rival kasnije prilazio na pogodak minusa (3:2, 4:3, 5:4). Stezali su obruč oko svoje mreže kada je bilo najpotrebnije, a kada bi on popustio tu je bio, sve vreme šampionata, maestralni golman Gojko Pijetlović, s petanest odbranjenih udaraca, od čega je jedan bio pokušaj Alberta Espanjola Lifantea iz peterca u poslednjoj deonici utakmice. Jedinu pravu enigmu za našeg vratara, čijim “hicima” Španci imaju da zahvale podnošljiv poraz, jer da nije bilo neverovatnog beka kontinentalnog klupskog prvaka Barselonete i njegova četiri “šah-mata” jedna od dve najtrofejnije selekcije u istoriji ovog sporta “udavila” bi jučerašnjeg rivala.

U pobedničkom timu metu je najčešće pogađao Miloš Ćuk (2), a u strelce su se još upisali Filip Filipović, Andrija Prlainović, Duško Pijetlović, Dušan Mandić, Milan Aleksić i Stefan Mitrović. Preostala dva pogotka poraženih bila su delo Giljerma Moline.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari