Vaterpolistima Srbije baš leži Svetska liga. Sedmi put od pokretanja najmlađeg reprezentativnog takmičenja, naš nacionalni tim osvojio je pobednički pehar i ček od 100.000 dolara, pošto je u jučerašnjem finalu završnog turnira u ruskom Čeljabinsku pobedio svog večitog rivala Mađarsku – 12:7 (4:3, 3:1, 2:2, 3:1).


Mada umorni od klupskih sezona, bez važnih karika u igri Andrije Prlainovića i centra Duška Pijetlovića i opterećni svakodnevnim jakim treninzima, na putu do važnijeg Svetskog prvenstva u Barseloni sledećeg meseca, „plavi delfini“ uspeli su da preplivaju severne susede i „izrone“ novo zlato u SL, inače prvo odličje u selektorskoj karijeri nekadašnjeg trofejnog reprezentativca Dejana Savića. I to na maestralan način. Bez ijednog rezultatskog kiksa na putu do finala i ubedljivom partijom u odlučujućih 32 minuta borbe za povratak na tron u Svetskoj ligi.

A, finalni trijumf nijednog trenutka nije dolazio u pitanje. Čvrsti u odbrani, mirni i strpljivi u napadu, naši momci su vreme vodili reč u bazenu i bili u vođstvu, koje je variralo od 1:0 do konačnih „plus pet“. Već na poluvremenu bilo je jasno da se pehar vraća u Beograd, jer se posle prve dve četvrtine Srbija odlepila na solidnih 7:4. Nešto izjednačenija borba u trećoj deonici samo je malčice usporila plovidbu prema najsjajnijem odličju, da bi furiozan ulazak u poslednji kvartal utakmice tek pečatirao zasluženo slavlje srpskih vaterpolista. Sve što su Mađari mogli i stigli bilo je da se primakmu na 8:6, kada su realizovali peterac. Imale su komšije još dva napada šanse za vraćanje rezultatske neizvesnosti, ali je njihove promašaje surovo kaznio najbolji igrač meča Filip Filipović.

S četiri gola, od čega je tri dao u prvoj polovini tradicionalnog derbija, levoruki vaterpolista naprosto je izluđivao golmana Viktora Nađija, kojeg su na predaju terali još dvostruki strelci Stefan Mitrović i Vanja Udovičić, te (po jednom) Živko Gocić i najmlađi član tima Dušam Mandić. Na drugoj strani, sjajnom odbranom komandovali su razbranjeni čuvari mreže Branislav Mitrović i Gojko Pijetlović.

Za potrebnu dozu samopouzdanja i motiva u nastavku priprema za dolazeće SP.

Bronza Crnoj Gori

Na trećem mestu završila je Crna Gora, koja je u meču za bronzu savladala odgovarajući tim Sjedinjenih Američkih Država i to tek posle izvođenja peteraca – 13: 11. Regularni deo meča završen je nerešenim rezultatom – 10:10.

Od Beograda do Čeljabinska

Pre zlata iz Čeljabinska, naši vaterpolisti su pod različitim zastavama osvojili prva mesta i u Beogradu 2005, Atini 2006, Berlinu 2007, Đenovi 2008, Nišu 2010. i Firenci 2011. godine. Imaju još (po) jedno srebro (Long Bič, 2004) i bronzu (2008, Podgorica).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari