Pritisak, možda i podjednak onom tokom turnira na Rolan Garosu, Novak Đoković moraće da iznese na perfektan način na Mastersu u Parizu, suočavajući se sa rekordima koje bi mogao da postavi ukoliko trijumfuje na turniru koji je prethodno osvajao u tri navrata. Nakon uvodnog trijumfa nad Tomašem Belučijem u drugom kolu, Noleta danas očekuje duel sa Žilom Simonom, domaćim teniserom, trenutno 15. igračem na svetu.

U momentima kad igra najbolju sezonu u karijeri „ovenčanu“ sa sedam finala iz master serije, Đoković bi mogao da postane prvi teniser u istoriji koji je u jednoj takmičarskoj godini osvojio šest turnira sa prefiksom master. Novak je po broju mečeva za pehar već oborio rekord u ovoj sezoni, međutim eventualnim osvajanjem Pariza ostavio bi iza sebe Rafaela Nadala, Džimija Konorsa i Roda Lejvera, koji su takođe u jednoj sezoni pet puta podizali pehare sa turnira iz master serije. Đoković je trenutno treći na večitoj master tabeli po broju finala (37) iza Rodžera Federera (42) i Rafaela Nadala (41) i drugi kada je broj osvojenih turnira sa navedenih takmičenja u pitanju (25). Ispred njega je Nadal, koji je u 27 navrata podizao pehar sa master turnira.

Novak je jedini teniser u istoriji koji je osvojio osam, od mogućih devet turnira iz master serije, takođe vlasnik je najduže serije nepobedivosti na pomenutim turnirima (31), a u njegov je i drugi najbolji rekord (30).

Đoković bi u prestonici Pariza mogao da obori još jedna rekord; ukoliko trijumfuje postao bi teniser sa najdužom serijom osvojenih pehara iz serije 1.000; trenutno su on i Nadal najbolji sa po četiri vezana pehara iz master serije.

NJegov današnji rival spada u grupu omiljenih, ukoliko se pogleda njihov međusobni odnos pobeda i poraza; Novak je pobeđivao u osam navrata na devet mečeva sa Žilom Simonom, koji je ove sezone osvojio jedan, a u karijeri ukupno 12 turnira.



Lajović eliminisan

Kako je dobio Nikolasa Maua na startu turnira u Parizu Dušan Lajović je na isti način eliminisan u drugom kolu od Davida Gofana. Belgijanac je rutinski savladao našeg tenisera za sat vremena 6:2, 6:2; njega u narednom kolu očekuje bolji iz duela Borna Ćorić – Endi Marej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari