Rusko-srpske vojne vežbe, koje će predstavljati simulaciju mirovne misije, održaće se u Srbiji u prvom kvartalu ove godine, saopštila je juče pres-služba Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Planirano je da se zajedničke taktičke vojne vežbe u kojima će učestvovati jedinice za specijalne namene Vazdušno-desantnih snaga Rusije i specijalne brigade vojske Srbije izvedu na teritoriji Srbije u prvom kvartalu 2016. godine. Tema će biti simulacija mirovne misije“, navodi se u saopštenju.

Prema navodima iz ruske pres-službe, juče je delegacija padobranaca krenula u Beograd na konferenciju za planiranje zajedničkih vojnih vežbi. Ranije je o planovima Vazdušno-desantnih snaga da učestvuju u zajedničkim vojnim vežbama sa Srbijom, Egiptom i Indijom govorio komandant Vladmir Šamanov.

Kako je Danas već izvestio, Srbija će ovoj godini imati vojne vežbe sa Ruskom Federacijom, uprkos protivljenjima Evropske unije, odnosno negativnim reakcijama koje su zbog prošlogodišnjih zajedničkih vojnih manevara stizale od zvaničnika EU. Kako je Danasu rečeno u Ministarstvu odbrane, zajedničke vojne vežbe sa ruskim Oružanim snagama nisu se dogovarale na nivou Vlade Srbije, preciznije, to se tek ponekad čini sa Ministarstvom spoljnih poslova kako se neke aktivnosti ne bi kosile sa principima spoljne politike države, ali vojne neutralnosti.

Iz toga, međutim, sledi da su zajedničke vojne vežbe sa Rusijom ipak stvar spoljne politike Vlade Srbije i njene opredeljenosti da i pored zamerki EU, već treću godinu zaredom, preciznije – od početka sukoba EU i Rusije zbog aneksije Krima – organizuje vojne manevre sa Ruskom Federacijom.

Kako je Danasu rečeno u Ministarstvu odbrane, tokom ove godine biće održano šest zajedničkih vojnih vežbi sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Interesantno je da su najave svih prethodnih vojnih vežbi sa Ruskom Federacijom stizale isključivo iz ruskog Ministarstva odbrane, a ne i iz Ministarstva odbrane Vlade Srbije.

Popović kod Obame na Molitvenom doručku

Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović boravi u trodnevnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama gde će održati niz sastanaka sa predstavnicima američkog Senata i Kongresa, kao i zvaničnicima američkog Stejt dipartmenta o prisustvovati Molitvenom doručku koji organizuje predsednik SAD Barak Obama, saopšteno je iz Popovićeve stranke. Kako se navodi, Popović će na sastancima sa američkim zvaničnicima izneti pozicije SNP o migrantskoj krizi, gde će insistirati na tome da nekontrolisani priliv migranata na evropski kontinent predstavlja veliku bezbednosnu pretnju za čitavu Evropu. Popović će zastupati stav da Srbija treba da posegne za postavljanjem fizičkih barijera na svojim južnim granicama, kao što je to Amerika uradila na granici sa Meksikom, dodaje se u saopštenju.

P.D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari