Kao što je i najavio Olimpijski komitet Srbije, juče je u Lozani počeo sastanak Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta na kojem će jedna od tačaka biti razmatranje inicijative Kosova da bude primljeno u to telo. Kako je potvrdio portparol MOK Mark Adams, juče je trebalo da se razgovara i o statusu Kosova, dok bi situacija mogla da bude jasnija narednih dana.


– Potvrđujem da je Izvršni odbor dobio u sredu inicijativu Kosova, te da će se o njoj najverovatnije diskutovati u petak – kratko je izjavio Adams.

S druge strane, Olimpijski komitet Srbije može samo da čeka odluku MOK i da potom reaguje, a do tada su mu vezane ruke. Zato ne čudi izjava iz OKS da će moći tek naknadno da reaguju kada ih MOK zvanično obavesti o ishodu. Kako se strepi, u odnosu na prethodne četiri godine otkako Kosovo inicira prijem u MOK, sada postoje indicije da su članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta spremni da daju podršku ovoj inicijativi.

Do tada OKS napominje da zajedno sa državnim organima Republike Srbije blisko sarađuje po tom pitanju, te da su u više navrata insistirali da su aktivnosti na osnovu inicijative Kosova neprihvatljive. Iz srpskog Olimpijskog komiteta podsećaju da bi prijem Kosova u MOK bio presedan jer jednostrano proglašena država nije članica Ujedinjenih nacija.

Podsetimo, od 1996. godine na snazi je pravilo da članice MOK moraju biti i u UN, pa zato olimpijska porodica ima 204 pripadnika od čega su 195 država a devet teritorije. Naime, pre 1996. je devet teritorija dobilo mesto u MOK nezavisno od svojih matičnih olimpijskih saveza. Tako su u MOK četiri teritorije Sjedinjenih Država (Američka Samoa, Gijam, Portoriko i Američka Devičanska ostrva). Tri teritorije su pod protektoratom Velike Britanije (Bermuda, Britanska Devičanska ostrva i Kajmanska ostrva). Aruba je pod okriljem Kraljevine Holandije, dok je Hong Kong administrativni region Kine.

Članice MOK na OI

Članstvo u MOK omogućava sportistima priznatih saveza da se takmiče na Letnjim i Zimskim olimpijskim igrama, kao i da pristupaju razvojnim fondovima. Takođe, članice MOK na otvaranju i zatvaranju Igara nose svoju zastavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari