Reprezentacija Srbije osvojila je titulu prvaka sveta, pošto je večeras u finalu šampionata u Kazanju savladala olimpijskog pobednika, selekciju Hrvatske, sa 11:4 (2:2, 3:0, 2:2, 4:0). Ovim trijumfom, vaterpolisti Srbije nastavili su dominaciju u svetskom vaterpolu,posle titule evropskog, izabranici Dejana Savića postal su i svetski prvaci.

 
 
 
 

Odigran je odličan meč, u kome je Srbija u potpunosti nadigrala reprezentaciju Hrvatske i zasluženo stigla do petog zlata na svetskim prvenstvima.

Najefikasniji na meču bio je Andrija Prlainović sa tri gola, dva je dao Miloš Ćuk. Strelci su bili i Dušan Mandić, Filip Filipović, Stefan Mitrović, Duško Pijetlović, Milan Aleksić, kao i debitant Nikola Jakšić.

Hrvatski vaterpolisti bolje su otvorili meč i iz dva napada iskoristili igrača više, zbog isključenja, preko Paula Obradovića i Antonija Petrovića poveli sa 2:0. Nije mnogo vremena trebalo igračima Srbije da odgovore, pošto su izjednačili golovima Andrije Prlainovića i Dušana Mandića.

Posle prvog poluvremena Srbija je vodila 5:2. Najbolji hrvatski vaterpolista Sandro Sukno postigao je dva gola, ali se Ćuk ponovo upisao u strelce, tako da su sprski vaterpolisti imali tri poena prednosti pred poslednju četvrtinu. U poslednjoj četvrtini vaterpolisti Srbije dotukli su rivala i povećavali prednost, golom Prlainovića I konačnim pogotkom osamnaestogodišnjeg Jakšića.

Srbija je osvajanjem Svetske lige u junu ranije obezbedila direktno učešće na Olimpijskim igrama sledeće godine u Rio de Žaneiru, a Hrvatska je to pravo stekla plasmanom u finale šampionata u Kazanju.

Vizu za Rio obezbedila je i Grčka koja je osvojila bronzanu medalju pobedom nad Italijom 11:9.

 

Priznanja Prlainoviću i Mitroviću

Reprezentativac Srbije Andrija Prlainović, koji je sa tri postignuta pogotka bio najefikasniji učesnik finalne utakmice protiv Hrvatske, proglašen je za najkorisnjeg igrača šampionata sveta. Pored odlične igre u finalu, specijalni žiri Međunarodne plivačke i vaterpolo federacije svakako je uzeo u obzir I podatak da je Prlainović bio jedan od dvojice učesnika prvenstva sveta sa najviše osvojenih lopti u odbrani. Veliko priznanje dobio je i Branislav Mitrović, koji je proglašen za najboljeg golmana, uprkos tome što je odigrao dve i po utakmice. U četvrtfinalu protiv SAD ušao je u igru početkom treće četvrtine i do kraja susreta odbranio je šest od sedam udaraca, u polufinalu protiv Italije je zaustavio 12 od 18 udaraca, da bi u finalu protiv Hrvatske primio samo četiri gola iz 12 šuteva. FoNet

 

Vučić :Alal vera momci!

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić čestitao je večeras vaterpolistima Srbije osvajanje titule svetskog šampiona. „Vi ste naš ponos, vi ste snaga Srbije, hvala vam za sve, u ime naše zemlje i u ime našeg naroda. Alal vera, momci“, poručio je u čestitki Vučić. FoNet

 

 

Doček vaterpolista u 20 časova ispred Skupštine Republike

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali čestitao je večeras vaterpolo reprezentaciji Srbije osvajanje titule svetskog šampiona u Kazanju. -Ovog leta vaterpolisti su nas obradovali više puta. Prvo, osvajanjem Svetske lige i direktnim plasmanom na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, a sada i pobedom nad Hrvatskom u finalu šampionata u Kazanju. Navikli su nas na pobede i od srca se po ko zna koji put radujem njihovom uspehu. Čestitke reprezentativcima, selektoru i stručnom štabu. Beograd će vas čekati sutra ispred Skupštine Republike Srbije u 20 časova – navodi se u čestitki gradonačelnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari