Zadnjih 32 minuta Svetskog vaterpolo prvenstva u Kazanju biće borba titana, jer će planetarnu krunu iz Rusije odneti aktuelni evropski vladar Srbija ili osvajač poslednjeg olimpijskog turnira Hrvatska, ekipe izašle iste jugoslovenske škole ovog vodenog sporta, sa desetinama osvojenih medalja na svim mogućim takmičenjima i dugom istorijom međusobnih duela.

Ovo će im biti 21. susret od raspada zajedničke države, početkom devedesetih. Naša reprezentacija vodi s 11 pobeda, naspram sedam trijumfa komšija, uz dva remija. U jedina dva dosadašnja finala slavila su srpski vaterpolisti, u Svetskom kupu (13:7) i Svetskoj ligi (9:6), a posebno mesto u pamćenju ima i 12:11 sa planetarnog polufinala u Rimu (12:11). Njihove hrvatske kolege najponosnije su na dobijena polufinala SP u Melburnu (10:7) i EP u Zagrebu (10:9), te olimpijski duel u Londonu (11:7). U prevodu, postoji dovoljno kvaliteta i motiva za još jedan vaterpolo spektakl u režiji dva stara rivala, uprkos prebrinutim olimpijskim vizama za Rio da Žaneiro 2016. rešenim da donesu zlato iz Rusije.

– Ovaj meč može da bude kruna karijere nekog igrača – kaže naš selektor Dejan Savić, koji je tu sreću kao igrač osetio 2005. godine.

Nekada vrhunski borac u bazenu, a sada veliki taktičar i sjajan psiholog na suvom, do atoma poznaje hrvatski stil i adute.

– Najveća snaga su im golman Pavić, centri i sjajni Sukno. Naš odgovor na njih mora da bude jaka odbrana. U finalu nikada nema lakih protivnika, a mi se s njima odlično poznajemo. Biće to drugačija utakmica od one sa Italijom – ceni Savić, čiji su puleni izbriljirali protiv “azura”, dok je njihov rival tek posle peteraca skinuo Grčku sa vrata.

Kapiten Živko Gocić insistira na hladnokrvnom pristupu.

– Pravi duel teškaša. Da bi pobedili glava mora da bude hladna, da budemo zajedno i strpljivi, bez obzira na razvoj utakmice.

Najbolji vaterpolista sveta za prošlu sezonu Filip Filipović podvlači važnost čvrstine bedema ispred sopstvene mreže.

– Taktika uvek postoji, ali kada utakmica krene… Pri tome je finale poseban događaj. Oni su kvalitetniji nego što su bili u nedavnoj završnici Svetske lige, a i rešili su problem olimpijske vize. Naši aduti su odbrana, velika želja i strpljenje. Čekamo već uvereni da možemo pobediti.

Centra Duška Pijetlovića, strelca 10 golova od početka prvenstva u Kazanju, očekuje žestoki dueli sa rivalskim bekovima.

– Biće to fizički zahtevna utakmica. I to je jedan od elemenata uspeha. Uz sve što su moji drugari pobrojali pobedi će biti bliži tim koji snažnije odigra.

Vrsni distributer igre i šuter Andrija Prlainović tvrdi da oba tima pucaju od motiva.

– Oni čekaju na finale od Melburna 2007, a mi od Šangaja 2011. Hrvatska je fizički najdominantnija ekipa, a Srbija ima neke druge kvalitete koje oni nemaju. Istrošene emocije se zaboravljaju kada se igra za zlato.

 

Damir Burić: Više od igre



– Naši mečevi sa Srbijom su uvek više od igre, ali samo zato što najčešće rešavaju pitanje osvajača zlata ili bronze. I ovog puta je sve otvoreno, s jednakim šansama – kaže nekadašnji igrač Radničkog iz Kragujevca.

Josip Pavić: Vaterpolo spektakl

– To će biti vaterpolo praznik, pravi spektakl. Obe ekipe su zasluženo u finalu, a i nama i protivniku je jaka odbrana, sa što manje primljenih pozicionih golova.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari