Lirsko polufinale pretvorilo se sinoć u epsko finale u kome su neustrašivi izabranici Igora Kolakovića pokazali neverovatnu snagu i karakter. Nakon pet neopisivih setova protiv selekcije Rusije, odbojkaši Srbije uspeli su da u finalu za pamćenje obore na kolena Italijane i da se posle četiri seta popnu na vrh Starog kontinenta – 3:1 (17:25, 25:20, 25:23, 26:24).

Junaci nacije, ponovilio su uspeh iz 2001. godine, međutim ova medalja sigurno ima nekako jači sjaj koji će se najmanje dve godine protezati širom Evrope. Poslednji poen, tačnije teledirigovani servis Miloša Terzića navođen iz sedam hiljada duša u Vinterštat areni, promešao je kukove italijanskim primačima, završivši u poslednjim milimetrima polja, laserski precizno. Njegova majstorija bila je signal za emocijalni bum naših odbojkaša, odnosno tačka zamrzavanja Mastranđela, Savanija i drugova koji nikako nisu mogli sportski da podnesu poraz, vidno demonstrirajući nezadovoljstvo kod delegata. Inače, u utešnom meču za bronzu Poljska je bila bolja od Rusije – 3:1 (25:23, 18:25, 25:21, 25:19).

Ljubav i odanost prema državnom dresu bili su najveći motiv srpskim odbojkašima u sinoćnjem finalu. Italijani su u prvom setu odigrali na vrhunskom nivou. Razornim servisima uspeli su da poremete naš prijem, ali srećom samo privremeno.

Uoči početka drugog dela utakmice, selektor Kolaković objasnio je igračima gde greše, Miljković je održao motivacioni govor takve sadržine da su se „orlovi“ jednostavno razleteli po terenu. Stabilnim prijemom Nikića i Kovačevića tehničar Petković delio je lopte kao na tacni. Izvanredno je upošljavao Miljkovića, Kovačević je vešto izbegavao trojni blok, skraćenim dijagonalama vidno je nervirao rivale. Pametnim servisima, ne toliko jakim, koliko preciznim, poremetili smo prijem Italijanima, tako da su Stanković i Podraščanin primirili Laska, Savanija i Zajceva.

U istom stilu, zaigrali su idoli nacije i u nastavku utakmice. Brilijantno su pokrivali teren u defanzivi. Nikić je upijačima pravio piruete, Rosić fantastično predviđao namere protivnika, dok je prilikom servisa i prijema kompletan tim za nijansu nadmudrio Italijane.

Svesni dubine ponora „azuri“ su u četvrtom setu zaigrali na gornjoj granici rizika. Poveli su u tri navrata sa četiri poena razlike, ali su reprezentativci Srbije na volšeban način uspevali da se vrate u igru. Majstorskim potezima selektor Kolaković pokazao je vrhunsku stručnost. Kada je bilo teško uvodio je na servis Rašića i Terzića. Poznati po „produženim prstima“ obojca su na kolena bacili Savanija. Kod rezultata 21:19 u fenomenalnoj atmosferi naši navijači počeli su sa skandiranjem „šampioni, šampioni“. Samo četiri poena ranije Italijani su zbog nepristojnog ponašanja nakon jedne sporne odluke častili naše igrače važnim poenom, tako da su pokušali sve ne bi li omeli Miljkovića i saigrače. Usledila su dva preokreta, jedna set lopta za „azure“ i prva meč šansa za naše. Uvidevši da druga prilika za mat ne sme biti propuštena, selektor Kolaković pokazao je mesto, tačku na tarafleksu koju Terzić mora da pogodi. Usledila je izmena, Miloš je naciljao i u stilu Jasne Šekarić pogodio u centar. Ocena deset označila je ne samo kvalitet njegovog serivisa, već i ukupan nastup srpskih odbojkaša. Poskakali su svi na terenu, poskidali dresove, pokušavši da radost podele sa sjajnim navijačima. Sinoć su se popeli na vrh Evrope, napravivši nekoliko pobedničkih sklekova na trijumfalnom podijumu pokazali su snagu neustarašivu i nedostižćnu za sve rivale na Starom kontinentu.

Beč naša srećna zvezda

Organizacija Evropskog prvenstva u Austriji i Češkoj bila je pun pogodak za naše odbojkaše. Naročito važna, jeste činjenica da se završni deo igrao u Beču, omiljenom mestu srpskih odbojkaša. Nakon bronze 1999. godine, bodreni izvanrednim navijanjem uspeli su da se domognu evropske krune.

Nikić: Najveći uspeh u karijeri

– Ostvario mi se san. Uspeli smo da napravimo neverovatan podvig. Dobiti Ruse i Italijane u dva dana zaista je nešto neopisivo. Publika je bila sjajna. Pokazali su odanost, frenetičnim navijanjem su nas dodatno motivisali da istrajemo do kraja – oduševljeno je konstatovao Miloš Nikić.

Stanković: Kao da smo igrali u Beogradskoj areni

– Ostvarili smo cilj na neverovatan način. Sve vreme smo razmišljali samo o narednom rivalu, verujte da je tako i bilo kada smo došli do razigravanja za medalje. Čestitao bih saigračima, svako ko je ušao u igru uneo je određene promene. Svi smo bili izvanredni. Navijači su bili fenomenalni, imali smo utisak kao da igramo u Beogradskoj areni. Publika je bila sjajana – euforično je prokomentarisao Dragan Stanković.

Miljković najbolji među najboljima

Za najboljeg igrača na šampionatu proglašen je fenomenalni Ivan Miljković. Osim njega, za najkvalitetnijeg blokera imenovan je Marko Podraščanin, dok je Nikola Kovačević najbolji primač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari