Nisu naši najbolji vaterpolisti navikli da se bore za bronzane medalje, rođenim šampionima kakvi su „plavi delfini“ uvek padne teško kada ispadnu iz trke za tron, pogotovo kada im se to desi posle vezanih titula na Svetskom prvenstvu, na FINA kupu i u Svetskoj ligi, kao što je to slučaj na ovom Evropskom prvenstvu u Zagrebu, ali žarko žele pobedu u večitom derbiju s Mađarskom. Manje zbog starog rivalstva sa severnim susedima i slatke osvete za poraz u grupi (6:9), a mnogo više zbog svega što je preživljeno i urađeno za poslednja tri meseca, koliko su Vanja Udovičić i njegovi drugovi na okupu.

– Protiv Hrvata su svi parametri bili na našoj strani, žao mi je što nije bilo produžetaka, jer bi ishod polufinala verovatno bio drugačiji, ali pretenciozno je misliti da smo nepobedivi i da je na svakom takmičenju prvo mesto rezervisano za nas. Sve je to sport, sada nas zanima samo meč s Mađarskom. Ne da bismo joj se revanširali za izgubljen meč u grupi, već da bismo osvojili bronzu. Siguran sam da će igrači učiniti sve da obraduju Srbiju – razmišlja naš selektor Dejan Udovičić pred novi sudar sa Sečijem i ekipom.

Ni, protiv „kockastih“ standardno nadahnuti, Živko Gocić ne gleda medalji u zube.

– Dali smo sve od sebe, ali nismo uspeli da uđemo u finale. Okrećemo se meču za bronzu. To bi nam bila treća medalja ovog leta, što je, složićete se, fantastična stvar. I sam plasman u top četiri je veliki uspeh. Imamo razloga za zadovoljstvo, a ono će biti potpuno ako se od EP oprostimo pobedom.

I Andrija Prlainović podseća na jaku konkurenciju, koja je na primer „progutala“ sada već bivšeg evropskog šampiona Crnu Goru i aktuelnog planetarnog viceprvaka Španiju.

– Veliki broj utakmica dobili smo onako kako je to domaćin uradio u susretu s nama. Sreća nam ovog puta nije bila saveznik. Sada valja iskoristiti šansu za bronzu. Uspeh je osvojiti bilo koju medalju na turniru na kojem je Crna Gora ostala bez polufinala, a Španija ga završila na osmom mestu.

Marko Avramović veruje da ovaj meč neće ličiti na onaj iz B grupe, kada su Mađari slavili prvi trijumf protiv srpske selekcije još od Olimpijskih igara u Atini 2004. godine.

– Dogovorili smo se da zaboravimo Hrvatsku. Pred nama je još jedna velika utakmica sa starim poznanikom. Nadam se da nećemo ponoviti greške iz prvog susreta. Bronza bi bila kruna rada u proteklih 100 dana.

I Duško Pijetlović najavljuje vraćanje milog za drago.

– „Dužni“ smo Mađarima revanš za tu glupo izgubljenu utakmicu. A, najviše sebi i onima koji su bili uz nas poslednja tri meseca. Bilo bi sjajno da uzmemo treću medalju ovo leta – zaključuje naš centar.

Šampion – Hrvatska ili Italija

Pobednik 29. prvenstva Starog kontinenta u vaterpolu biće odlučen susretom Hrvatska – Italija. Organizator turnira blagi je favorit, zbog „jače klupe“, domaćeg bazena i publike, ali ni „preporođeni“ azuri nisu bez šansi. Naprotiv, s nekoliko odličnih partija na EP nagovestili su izlazak iz duge rezultatske krize.

Četiri bronze

Ako dobiju ovaj meč, naši vaterpolisti će peti put u istoriji okačiti bronzanu medalju oko vrata. Pre toga su, pod imenom SFRJ, bili treći na prvenstvima 1950, 1958, 1966. i 1970. godine.

Sovrović: Navijači, pomozite

– Svaka čast momcima. Imali su izvanrednih 100 dana, rezultate za ponos svih nas. Zbog toga pozivam navijače iz Srbije, Republike Srpske… da nam budu igrač više. Ova ekipa je to zaslužila – predsednik našeg Saveza Velibor Sovrović nada se da će Udovičić i ekipa dobiti makar približnu podršku s tribina kao što će je sigurno imati Mađari.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari