– Kada kažete fudbal pomislite na Brazil, pomen košarke asocira na NBA ligu, a biciklizam na Tur dž Frans. Kada pomislite na tenis jedna od prvih asocijacija sigurno će biti Vimbldon, treći i najprestižniji grend slem u sezoni. Na brdu u Londonu igra se od 1877. a čast za svakog igrača je da barem jednom podigne veliki pehar i tako ispiše svoje ime u istoriji „belog sporta“. Ovakav status Vimbldon duguje tradicionalnim Englezima koji kada nešto naprave urade to dobro, ali što je još važnije ne odustaju od tradicije po cenu propasti. Upravo zbog toga se osvajačima trećeg grend slema dodeljuje posebno mesto, poput onog koje dobijaju vlasnika zlatnih medalja na Olimpijskim igrama.

Jedna od tradicija Vimbldona je i kompletno bela oprema igrača. To pravilo uvedeno je za sve turnire 1963. godine (otuda naziv „beli sport“), ali su drugi domaćini vremenom popustili. Ne i Englezi koji su tek 1995. dozvolili da se umetne neki detalj u boji, a od prošle godine stoji u pravilima da to ne sme biti traka šira od jednog centimetra. Pravila oblačenja ne važe za treninge, jer to ne ide u javnost, ali na terenu sve mora biti pod konac i belo. Sličan propis odnosi se i na publiku koja mora biti otmena. Duksevi i „obične“ majice su zabranjeni, dok o trenerci nema svrhe ni da pomišljate.

            Druga velika tradicija Vimbldona su jagode sa šlagom. Širom sveta se služi ova poslastica, ali nigde nema ukus kao pored teniskog terena u Londonu. Bez obzira na cenu koja za desetak jagoda i malo šlaga iznosi oko 2,5 funti. „Krivac“ za ovu tradiciju je kralj Džordž V koji je 1877. prvi put izneo poslasticu van dvora i poslužio je teniserima na turniru. O veličini tradicije govori podatak da se tokom dve nedelje nadmetanja na Vimbldonu pojede oko 28 tona jagoda serviranih sa 7.000 litara šlaga. Neizostavno je i piće, u ovom slučaju šampanjac Lanson čijih se 17.000 flaša otvori od prvog do poslednjeg meča turnira tokom samo jedne godine.

            A kako je sve počelo? Davne 1877. bio je to samo turnir za muškarce, a osvojio ga je Spenser Gor.áTek sedam godina kasnije Vimbldon je dobio prvu pobednicu Mod Votson. Tenis je u svetu postajao sve popularniji, pa su igrači prevaljivali velike razdaljine samo da bi se oprobali na travnatom terenu sa belim linijama i mrežom po sredini. To je za sobom povuklo i sve veći broj gledalaca, pa ne čudi da je Vimbldon posle Prvog svetskog rata dobio nov dom. On je delimično porušen za vreme Drugog svetskog rata.

            Nov duh Vimbldon dobija u Open eri, a prvi pobednici bili su Rod Lejver i Bili Džin King. Najtrofejniji teniseri Vimbldona su Rodžer Federer i Pit Sampras sa po sedam titula, dok je kod dama neprikosnovena Martina Navratilova sa devet pehara. Najmlađi osvajač turnira je Boris Beker koji je prvi put slavio sa 17 godina 227 i potom u tri navrata bio najbolji.

            Do trećeg pehara može i Novak Đoković koji je bio najbolji 2011. i prošle godine pa bi odbrano trofeja sustigao svog trenera. Međutim, to neće biti nimalo lako jer do pehara žele i Federer, Marej, Vavrinka i Nadal, ali i brojni drugi teniser koji mogu napraviti iznenađenje. Poput onog koje je 2001. priredio Goran Ivanišević kada je trijumfovao iako je u London stigao sa specijalnom pozivnicom organizatora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari