Sinoćnjim nastupom protiv Brazilca Souse Novak Đoković započeo je istorijsku misiju na čijem kraju se nalazi 16.000 bodova težak pehar US opena. Ukoliko trijumfuje u Njujorku srpski as postaće prvi teniser koji je probio granicu od 16.000 poena; učinak koji niko ranije nije uspeo da dosanja, od devetnaestog veka pa do danas.

 Đoković je vezao 62 nedelje na čelu ATP liste, ukupno 163 kao najbolje rangirani igrač planete; pred takmičenje u Njujorku imao je na saldu 14.865 bodova i ukoliko se domogne svog drugog pehara na poslednjem grend slemu u sezoni uspeće da probije pomenutu granicu. Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) uvela je od 2009. promene u sistemu bodovanja po kojem se za titulu na grend slemu dobija 2.000 poena, a za trofej na mastersu 1.000. Dosadašnji rekord držao je Španac Rafael Nadal, koji je 11. maja 2009. imao 15.360 bodova, a hipotetički gledano Švajcarac Rodžer Federer bi na osnovu promene bodovanja imao 15.745 poena. Đoković je prošle godine na US openu ispao od Japanca Keija Nišikorija u polufinalu, pa ove brani 720 poena. Osim prvog reketa sveta od srpskih tenisera među najboljih 100 na najnovijoj ATP listi nalazi se još samo Viktor Troicki na 22. poziciji.

Prvog dana US opena nastupili i Ana Ivanović, Jelena Janković, Bojana Jovanovski, kao i Filip Krajinović. Inače, dve prvopomenute naše najbolje teniserke zadržale su sedmu, odnosno 21. poziciju pred takmičenje u Njujorku, Aleksandra Krunić je i dalje na 65. mestu, dok je Jovanovski 98. igračica na planeti. Amerikanka Serena Vilijams ubedljivo je prva sa 12.721 bodom, nešto više od šest hiljada poena prednosti u odnosu na drugoplasiranu Simonu Halep iz Rumunije (6.130).

Otkazala Šarapova

Petostruka gren slem šampionka Marija Šarapova morala je da se povuče sa ovogodišnjeg US Opena zbog povrede noge, koju „vuče“ još od poraza u polufinalu Vimbldona od Serene Vilijams, početkom jula. Šampionka na Flašing Medouzu iz 2006. godine saopštila je da nije uspela da se oporavi na vreme i da će zbog toga morati da preskoči borbu za poslednje gren slem sezone drugi put u poslednje tri godine. U međuvremenu, bivša prva teniserka sveta propustila je i važne turnire u Torontu i Sinsinatiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari