Najbolji teniser sveta Novak Đoković osvojio je Vimbldon i zaposeo tron, onda uzeo zasluženi odmor, oženio se i proveo medeni mesec u Grčkoj, a sada mu predstoji povratak na teren u nastojanju da odbrani lidersku poziciju.

Našeg asa, kao i ostale najbolje tenisere sveta, tokom avgusta očekuje američka turneja na brzoj betonskoj podlozi koja Novaku odgovara. Međutim, to je u 2013. bio mač sa dve oštrice koji je bio koban po Đokovića, a u korist Rafaela Nadala. Zato na izazove na Rodžers kupu u Torontu, potom Sinsinatiju i US openu Novak mora da ode maksimalno spreman.

Da je srpski teniser i ove godine favorit i da će ostati na prvom mestu ATP liste, iako je Nadal u 2013. bio uspešniji, smatraju teniski stručnjaci, uz ogradu da taj epitet mora opravdati na terenu. Tako osnivač jedne od najčuvenijih teniskih akademija Nik Bolitijeri smatra da Novak može maksimalno da koristi svoj dobar servis, koji mu je uz ostale parametre i doneo povratak na prvo mesto ATP liste. On objašnjava da Đoković dobro „čita“ svoje protivnike i tako se najbolje postavlja za naredni udarac, odnosno da poseduje najbolji bekhend koji mu omogućava brzu promenu ritma.

Ako je suditi na osnovu ATP liste i bodova koje Đoković i Nadal brane do kraja godine, a pre svega na američkoj turneji, naš teniser će ostati na tronu. Razlika bi čak trebala i da se uvećava u narednih nekoliko turnira jer Španac brani titule na Rodžers kupu, u Sinsinatiju i na US openu. S druge strane, Novak je u 2013. samo na četvrtom grend slemu stigao do finala, a na ostalim turnirima je ispadao znatno ranije. Tako ga je na Rodžers kupu u polufinalu zaustavio upravo Nadal, a u Sinsinatiju je stigao do četvrtfinala. Za očekivati je da će Novak u Sinsijatiju imati i dodatni motiv jer mu je to jedini turnir iz Masters serije koji nije osvajao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari