Prvi trijumf Novaka Đokovića u karijeri na US openu jeste novina ako se pogleda istorijat poslednjeg grend slema u sezoni. Međutim, ako se pogled suzi na 2011. kraj njegovog imena stoji, uglavnom, konstanta koja potvrđuje da predanost poslu i obavezama može biti jednaka količini postignutog uspeha.

U noći između ponedeljka i utorka gotovo svaki televizijski prijemnik u Srbiji radio je do kasno, mnogi ugostitelji će morati da plate kaznu zbog prekoračenja radnog vremena, ali niko ne žali zbog toga jer je Novak osvajanjem četvrtog pehara na grend slemovima još jednom potvrdio svetsku klasu.

Nekada najbolji teniser sveta Džon Mekinro smatra da je Đoković neverovatnom serijom ove godine premašio njegov domet iz 1986. kada je ostvario 82 pobede i „upisao“ samo tri poraza.

– Đoković igra najbolju godinu u istoriji ovog sporta, u to nema sumnje. Nikada nisam video Nadala da izgleda kao da ne zna šta da radi. Čak i na šljaci u Rimu, Novak ga je naterao da izgleda tako. Na Vimbldonu se odvojio od ostalih i podigao igru na potpuno drugi nivo. Pobedio je Nadala šest puta u jednoj godini, a to je veoma teško uraditi pogotovo ako se uzme u obzir kako je Španac igrao prošle sezone – izjavio je Mekinro.

Vrsni poznavalac tenisa i vodeći komentator Eurosporta Sajmon Rid smatra da je Novak najbolji igrač koji se ikada bavio tenisom.

– Đoković je najbolji teniser kojeg sam ikada video, bez ikakve sumje. Da li ga to čini i zvanično najboljim teniserom svih vremena? Ne. Za to mu nedostaje još dosta trofeja. Ali, Srbin je najbolji teniser kojeg sam ikada video, mada takođe verujem i da je najbolji ikada i da će to pokazati u godinama koje dolaze – istakao je Rid.

Svi vodeći svetski mediji posvetili su veliku pažnju Đokovićevom trijumfu u Njujorku. List Vašington post navodi da je njegov duel sa Nadalom „više ličio na duel dva boksera teške kategorije nego na teniski meč, pošto su obojica razmenjivali snažne udarce, a Đoković je bio taj koji ih je zadao više“. Američka televizija CNN konstatovala je da je svet ponovo video „čas teniskih majstorija tokom kojih su obojica imali udarce kao da su bili navođeni laserom“, dok je britanski list Indipendent ocenio da su „Đoković i Nadal terali jedan drugog do krajnjih granica izdržljivosti i konstantno izvodili vrhunske poteze“.

Đoković se sa trofejom US opena slikao na najvećoj njujorškoj zgradi Empajer Stejt Bildingu, tamo gde i dolikuje da bude najbolji na svetu – na vrhu.

Novak strip junak

– Vreme je da počnu da se prave stripovi sa Novakom Đokovićem kao herojem – kratko je na svom tviteru napisao hrvatski teniser Ivo Karlović nakon finala US opena. Ipak, najveće priznanje stiglo je od Karlosa Moje, Nadalovog prijatelja, sugrađanina i uzora. On je sa divljenjem konstatovao da Đoković uz Nadala i Federera ispisuje novo poglavlje teniske istorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari