Tradicionalnim mečevima nedeljom juče je počeo drugi grend slem sezone Rolan Garos na kojem će ove godine učestvovati čak sedam tenisera iz Srbije. Oči domaće, ali i svetske, javnosti biće uprte u Novaka Đokovića. Jedini neporaženi igrač u 2011. ima priliku da uđe u istoriju „belog sporta“, ako to već nije uradio, i da se popne na tron ATP liste.

Đoković u Pariz dolazi sa 37 pobeda u nizu i sedam osvojenih titula ove godine pa može da nastavi pobedonosni niz i dostigne legendarnog Džona Mekenroa koji je na početku sezone davne 1984. nanizao 42 trijumfa. Da bi smenio Rafaela Nadala sa prvog mesta sveta potrebno je da Španac ne odbrani titulu i u tom slučaju Novakovi rezultati nisu bitni. Ukoliko, pak, Nadal ponovo podigne pehar, Đoković će ga preteći samo ako bude igrao u tom velikom finalu koje se i očekuje.

Do tog meča Novak nema nimalo lak put. U prvom kolu odmerava snage sa Holanđaninom Timom de Bekerom, sa kojim se do sada nije sastajao, a nakon nešto lakšeg drugog kola na trećoj stepenici ga potencijalno očekuje ispit sa uvek nezgodnim Argentincem Huan Martinom del Potrom. Potom bi mogao da usledi duel sa Francuzom Rišarom Gaskeom, kao i četvrtfinale protiv Tomaša Berdiha iz Češke. Za razliku od prethodnih turnira, u Đokovićevoj polovini kostura je Švajcarac Rodžer Federer sa kojim bi mogao da odmeri snage u polufinalu.

Ništa lakši put ne očekuje ni 15. nosioca Viktora Troickog. On u prvom kolu igra protiv Nemca Julijana Rajštera, a ukoliko dođe do četvrtfinala moraće da savlada Britanca Endija Mareja. Na startu drugog grend slema sezone Janko Tipsarević odmerava snage sa Brajanom Dabulom iz Argentine, dok bi ga najteži ispit sačekao već u trećem kolu gde bi očekivano trebalo da izađe na megdan Rodžeru Federeru.

Kod dama, Jelena Janković kao 10. nositeljka u drugom kolu može da se sastane sa imenjakinjom Dokić ili Verom Duševinom, dok bi je u očekivanom četvrtfinalu sačekala braniteljka trofeja Frančeska Skjavone iz Italije. Ana Ivanović kreće od Šveđanke Johane Larson, dok najteži posao na startu ima Bojana Jovanovski protiv Nemice srpskog porekla Andree Petković koja je dobru formu potvrdila osvajanjem turnira u Strazburu.

Kada je u pitanju igra parova, srpsko-francuski dubl Nenad Zimonjić – Majkl Ljodra danas će saznati imena svojih protivnika.

Jankovićeva uspešna na startu

Prvog dana Rolan Garosa na parisku šljaku od predstavnika Srbije izlazila je samo Jelena Janković koja je lako izašla na kraj sa Alonom Bondarenko iz Ukrajine rezultatom 2:0 (6:3, 6:1). Bio je to njihov 14. duel, a u dosadašnjim odmeravanjima snaga srpska teniserka doživela je samo jedan poraz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari