Janko Tipsarević savladao je Novaka Đokovića sa 2:1 (3:6, 6:3, 6:3) u srpskom derbiju na završnom turniru ATP sezone u Londonu i tako učinio da plasman najboljeg tenisera sveta u polufinale i eventualno igranje sa Švajcarcem Rodžerom Federerom zavisi od sinoćnjeg meča između Davida Ferera i Tomaša Berdiha.

Naime, Đokoviću je bilo potrebno da Španac bilo kojim rezultatom savlada Čeha, odnosno Berdihu je samo pobeda garantovala da će on kao drugoplasirani ići na megdan Federeru. Svoj interes u sinoćnjem meču imao je i Ferer koji bi pobedom obezbedio prvo mesto i duel sa Francuzom Žo-Vilfred Congom, ujedno „progurao“ Novaka, a eliminisao Čeha.

S druge strane, Tipsareviću je pobeda donela novčani bonus, ali i dovoljno bodova da, bez obzira na gubitak poena zbog toga što nije odbranio one zarađene u finalu Dejvis kupa prošle godine, ostane deveti igrač sveta na kraju 2011.

Da će demonstrirati daleko bolju partiju nego iz susreta sa Fererom koji ga je deklasirao, Đoković je stavio do znanja od samog starta. Za razliku od prethodnih mečeva proradio je i servis, a sredinom prvog seta uspeo je da oduzme servis gem Tipsareviću, održi tu prednost do kraja i povede sa 1:0. Međutim, drugi set doneo je veliki preokret. Drugi reket Srbije zaigrao je daleko bolje i prvi došao do brejka (4:2), Đoković je uzvratio za 4:3, ali je Tipsarević sa dva vezana gema izjednačio na 1:1. Krenuo je Janko silovito i u trećem odlučujućem setu, odmah napravio brejk i uspeo da tu prednost zadrži do kraja i tako upiše istorijsku pobedu na završnom turniru.

Eventualni duel Đokovića i Federera biće njihovo 25. međusobno odmeravanje snaga u kojem Švajcarac vodi sa 14:10 u seriji. U 2011. sastajali su se pet puta, Novak je slavio u četiri navrata, pa i u poslednjem duelu u polufinalu US opena, dok je Federer u tekućoj sezoni trijumfovao samo u polufinalu Rolan Garosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari