Najbolji svetski teniser Novak Đoković koristi svaku priliku da pomene domovinu Srbiju, ali i zemlje iz okruženja. Ugledni američki nedeljnik „Njuzvik“ je u tekstu o lideru ATP liste upravo potencirao činjenicu da je Novak veoma zaslužan za popravljanje ugleda Srbije u svetu.


– Bio je to njegov poslednji gest dok je prihvatao trofej Vimbldona – podigao je zlatni pehar ka nebesima i promrmljao reči „Jelena Genčić“. To je otkrilo mnogo o Novaku Đokoviću, znao je da ne bi stajao tu kao šampion i inspiracija svojoj zemlji da nije bilo žene koja ga je naučila o životu i tenisu – napisao je novinar „Njuzvika“ Ričard Evans.

– Njihova priča bila je jedinstvena, kao što je i morala da bude, pošto je neverovatno teško jednoj naciji da se oslobodi krvave prošlosti, a Đoković je, više nego iko drugi, pomogao da se to učini. Srbija nije bila jedini krivac za rat koji je besneo nekadašnjom Jugoslavijom devedesetih, ali je najlošije predstavljena u medijima i na početku novog veka njen imidž ležao je u ruševinama. Povratiti osećaj nacionalnog ponosa ume da bude teško, ali obično ne traje toliko dugo koliko je potrebno da se promeni slika koju spoljašnji svet ima. Kako bi se taj posao obavio brzo, naciji je potreban neukaljan heroj koji će iznići i ponuditi svetu potpuno drugačiju perspektivu. Iako Srbija tradicionalno nije mnogo pažnje poklanjala tenisu, ispostavilo se da je taj čekani heroj teniser po imenu Đoković. Njegova pobeda nad Federerom u jednom od najboljih vimbldonskih finala sigurno će ulepšati reputaciju koja raste još otkad je Đoković zapanjio teniski svet nepobedivošću u prvih pet meseci 2011. godine – dodao je Evans, koji je tekst završio rečenicom: „Ako postoji ijedan Srbin na svetu koji je dokazao da može da stvori optimizam usred očaja, onda je to on“.

Novak dobio plac u Crnoj Gori

Vlasnici etno sela „Montenegro“ u selu Brezna u Pivi, braća Milonja i Radonja Blagojević, poklonili su Đokoviću plac od 3.000 kvadratnih metara, koji se nalazi na zaravni između kanjona Nevidio i planina Vojnik i Durmitor, na oko 20 kilometara od Jasenova Polja, odakle su poreklom Đokovići. Na ovaj potez su se odlučili, jer je Novak poreklom Crnogorac, a „svadbom na Svetom Stefanu promovisao je Crnu Goru bolje nego Ministarstvo turizma u poslednjih deset godina“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari