Najbolji teniser sveta Novak Đoković borbu za četvrtu titulu u ovoj kalendarskoj godini nastavlja protiv Andreasa Hajdera – Maurera u meču osmine finala Mastersa u Monte Karlu, prvog turnira na šljaci u 2015.

Prvi srpski reket je do ovog duela došao rutinskom pobedom nad Albertom Ramosom Vinolasom iz Španije – 2:0 (6:1, 6:4), a Austrijanac eliminacijom favorizovanog Bernarda Tomića iz Australije – 2:1 (6:7, 7:6, 6:4).


– Veoma sam zadovoljan nastupom i prvim mečom na šljaci protiv iskusnog tenisera na ovoj podlozi. Imao sam prilično dobar intenzitet – izjavio je Novak posle uspešnog starta na turniru u svojoj „drugoj kući“ na obali Francuske.

Đoković je apsolutni favorit u susretu sa dvadesetosmogodišnjim kolegom, mada se nikada ranije nisu sastajali. Ne samo zbog svog liderstva na ATP listi i nedavnog ulaska u 42. nedelju na vrhu teniskog muškog poretka već i zato što se nalazi u fenomenalnoj formi. Nole je ove sezone već nanizao trofeje na Australijan openu, Indijan Velsu i Majamiju, pa je u Monte Karlo stigao sa oreolom najozbiljnijeg kandidata za osvajanje pobedničkog čeka. Iako ga u nastavku takmičenja ovog mastersa verovatno čeka „obračun“ sa velikim rivalom Rafaelom Nadalom, posle devet meseci Špančeve borbe sa povredama i nekoliko ranih eliminacija na drugim turnirima.

Desnoruki Austrijanac, inače pedeset drugi igrač sveta, nema nijednu titulu u karijeri, a samo je u Beču 2010. stigao do nekog turnirskog finala. Međutim, Đoković je poznat kao neko ko ništa ne prepušta slučaju i svakom protivniku pristupa sa istom ozbiljnošću i motivom, pa će sigurno biti pravi i protiv Hajder – Maurera, koji je u prvom kolu „počistio“ Ernesta Gulbisa, prepustivši poznatijem i bolje rangiranom Letoncu samo jedan gem – 2:0 ( 6:1, 6:0).

Inače, prvi reket planete je juče, uoči osmine finala Mastersa u Monte Karlu, dobio nagradu Laureus za najboljeg sportistu na svetu u 2014. godini. Đoković je laskavo priznanje dobio po drugi put, saopšteno je na ceremoniji u Šangaju, a ovaj put je imao još jaču konkurenciju nego kada je postao laureat za 2011. Srpski as je osvajanjem svog drugog Vimbldona i zaposedanjem prvog mesta ATP liste iza sebe ostavio osvajača fudbalske Zlatne lopte Kristijana Ronalda, šampiona Formule 1 Luisa Hamiltona, novog svetskog rekordera u skoku s motkom Francuza Reno Lavilenija, kao i MotoGP šampiona Marka Markeza (Španija) i najboljeg golfera sveta Rorija Mekilroja (Velika Britanija).

– Protekla sezona je bila jedna od najboljih u mojoj karijeri. Ostvario sam velike uspehe, ali moram da istaknem da to nije bila isključivo moja zasluga. Veliku zahvalnost dugujem svom timu koji mi je mnogo pomogao i bez koga ne bih bio ovo što jesam. Hvala Laureusu, instituciji koja okuplja sportske legende i koja brine o mladima širom sveta. Sport je zaista inspiracija i motivacija za mnoge od nas i jezik koji svi razumemo i volimo. Sport je često ohrabrenje za decu da vežbaju i sanjaju. Ali, to nisu samo trofeji i medalje, već takmičenje i nadogradnja kao put ka boljim pojedincima i boljem društvu – istakao je Đoković po saznanju da je dobio priznanje.

 

Kraj za Viktora

Viktor Troicki nije uspeo da izađe na kraj sa snažnim servisima DŽona Iznera koji ga je eliminisao iz Monte Karla posle dva tajbrejka (7:6, 7:6). Amerikanac je bio neprikosnoven u početnom udarcu kojim je neutralisao svih sedam brejk lopti koje je naš teniser teško zaradio, pa ne čudi da je na kraju slavio i prošao u današnji meč protiv Španca Rafaela Nadala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari